Jump to content
PirateClub.hu

Lélegzés nélkül életben maradni? Lehetséges!


kutyafeju
 Share

Recommended Posts

Lélegzés nélkül életben maradni? Lehetséges!

 

Mikrorészecskék közvetlenül a véráramba történő juttatásával úgy is megoldható a szervezet oxigénellátása, hogy nincs légzés.

 

 

Elsőre úgy hangozhat, mintha egy sci-fi film valamelyik jelentéből csentünk volna hírt, de szerencsére nem erről van szó. Sokkal inkább az elmúlt évek egyik legnagyobb orvosi áttörésével állunk szemben, mely milliók életét mentheti meg.

 

A Bostoni Gyermekkórház csapata által kifejlesztet eljárás 15 és 30 perc időtartamban képes oxigénellátást biztosítani a szervezetnek úgy, hogy jelentős légzési elégtelenségek, vagy légzésleállás következett be. Ez elég időt adhat az orvosoknak és a sürgősségi személyzetnek ahhoz, hogy cselekedhessenek a szívinfarktus, vagy agyi sérülések veszélye nélkül.

 

1.jpg

 

Az eljárást sikeresen tesztelték olyan állatokon, melyek kritikus légzési rendellenességet mutattak, így tehát amikor az orvosok befecskendezték a véráramba a folyadékot, a a véroxigén szint közel normálisra állt vissza, biztosítva az értékes perceket, melyek az élet megmentéséhez szükségesek. A múltban már kísérleteztek hasonló megoldással, de akkor sajnos a sejtek oxigénfeltöltése helyett gázembólia következett be, így akkor az eljárás nem volt sikeres. John Kheir, a Bostoni Gyermekkórház kardiológiai orvosa szerint most azért értek el sikereket, mert deformált részecskéket használtak, buborékok helyett. A deformációval ugyanis sokkal nagyobb felületet érnek el, ami hozzájárul a nagyobb mennyiségű gázcseréhez, melyek egyébként feltorlódnának az erekben.

 

 

technet

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...