Jump to content
PirateClub.hu

Sminktanácsadó szoftverrel a terroristák ellen


kutyafeju
 Share

Recommended Posts

Sminktanácsadó szoftverrel a terroristák ellen

 

 

A francia cég arcfelismerő szoftvere annyira jól sikerült, hogy a francia kormány is felfedezte magának.

 

Gyakori jelenet esténként a híradókban, amikor rossz minőségű kamerafelvételek alapján próbálják rekonstruálni egy bűncselekmény elkövetőjének arcképét. A biztonsági kamerák azonban jellemzően rossz minőségű, alacsony felbontású felvételt készítenek, így az azonosítás szinte lehetetlen, maximum azt lehet megállapítani, hogy nő, vagy férfi volt-e az elkövető. Egy francia cég sminkelési tanácsadó szoftvere viszont most megoldást hozhat a problémára.

 

Jean-Marc Robin, a francia alapítású startup cég, a Vesalis alapítója sosem gondolta, hogy a francia kormánnyal fog tárgyalni a termékéről, hiszen ő csak segíteni szeretett volna a nőknek, hogy még szebbek legyenek. „Imádom a nőket", fogalmazza meg Robin a motivációit azzal kapcsolatban, hogy miért a szépségiparban próbált érvényesülni. A vállalkotás 2005-ben indult, amikor rögtön 8 szabadalmat jegyeztettek be az arcfelismerési technológiájukkal kapcsolatban. Az alapötlet az volt, hogy a bevásárlóközpontokban megforduló nőknek a szoftverrel felszerelt kioszkban smink tanácsadást adnak. Az alkalmazás képes arra, hogy az ügyfél arcának feltérképezése után annak jellegzetességeinek megfelelő sminket ajánlja a hölgyeknek.

 

 

2.jpg

 

 

 

A hatóságok figyelmét azonban a rendszernek nem ez a funkciója keltette fel, hanem az a lehetőség, hogy a szoftver a biztonsági kamerák képeinek elemzése után képes volt felismerni a korábban már ott járt vásárlókat. Ekkor egy üzenet érkezett az eladó táblagépére, aki pillanatok alatt megtudta, hogy ki az illető, hogy hívják, mikor járt ott legutoljára és akkor mit vásárolt - így személyre szabott ajánlattal lehetett várni a pultnál.

 

 

A francia kormány tudomást szerzett a rendszerről, lecsapott rá és 2009-ben már 2 millió eurót fektetett a fejlesztésekbe. Az immáron biztonságtechnikai eszközzé turbózott arcfelismerő rendszert elsőként tavaly októberében vetették komolyabb teszt alá, amikor egy labdarúgó mérkőzésen figyelték a nézők arcát vele. Minden 20 percben 20 ezer arcot elemeztek, amelyek között 500 olyan ember volt, akik szerepeltek a bűnügyi nyilvántartásban. A rendszer 98 százalékos találati aránnyal dobta ki a gyanús elemek arcképét, ami meglehetősen komoly ugrás az USA-ban használt hasonló megoldások 61 százalékos teljesítményéhez képest. A Vesalis technológiáját a jövőben a terrorizmus elleni harcban, a határellenőrző pontokon, ATM-eknél, és megannyi biztonsági alkalmazásban fogják használni, Jean-Marc Robin reményei szerint pedig azért pár sminkes pultnál is.

 

technet

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...