Jump to content
PirateClub.hu

Miért kopogjuk le a szerencsénket?


Millye
 Share

Recommended Posts

„Mit jelent, illetve honnan ered az, amikor az ember lekopog valamit? Miért fán teszik és alulról felfelé?”

 

Amikor beszélgetés során valaki elmondja, hogy szerencse érte vagy elkerülte valami baj, előfordul, hogy a kijelentéshez hozzáteszi: „lekopogom”, illetve valóban koppint is hármat az asztal lapján alulról felfelé.

 

A szokás igencsak elterjedt a világban, a legtöbb európai országban, Amerikában és Ázsiában is létezik megfelelője. A kopogás nem szükségszerű, számos országban elegendő a fa megérintése is, sőt, egyes országokban a mágikus erőt nem a fának, hanem fémeknek, elsősorban a vasnak tulajdonítják.

 

A babona pontos eredete nem ismert. Egyes források szerint a kereszténység előtti időkből származik, és alapja az a hiedelem, hogy az erdő nagy hatalmú szelleme a fákban lakozik. A pogányok ezért a fákat nagyon tisztelték, és ha valami nagy szerencse történt, vagy elkerülte őket a baj, a fából készült tárgyak megérintésével, megsimításával köszönték meg az erdő szellemének.

 

Egy másik értelmezés szerint pont fordítva van a dolog: azért koppintottak a fára, hogy az erdő szelleme ne hallja dicsekvésüket, ne irigyelhesse meg szerencséjüket.

 

Más források a kereszténységgel kapcsolják össze a fán kopogás babonáját: szerintük a fa a kereszt fáját szimbolizálja, és ha ezen koppintunk hármat (Szentháromság), a Gonosz nem hallja meg jószerencsénket, így nem is teheti tönkre azt.

 

Az alulról fölfelé kopogás oka, hogy a bútorok lapjának alsó része általában kevésbé megmunkált, közelebb áll az erdő illetve a kereszt fájához, mint a festett, pácolt felső rész.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hát én is szoktam lekopogni dolgokat, de nem tom miért :lol: ,nem is vagyok babonás... Nyilván azért érzékelem ha 1 fekete macska átmegy előttem az úton, meg azt is ha 1 zöld Trabant, de semmi jelentőséget nem tulajdonítok neki... Egyáltalán ki találta ki hogy pl a fekete macska szerencsétlenséget okoz??? És miért csak a fekete? Diszkriminációóóó!!!!!!! :lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

:lol: na ja, meg a fanyűvő kopományimonyók járt a legjobban :lol:

 

Az nem fanyüvö kopományimonyók hanem Hétszünyü Kapanyányimonyók :D :D :D amugy énse szoktam lekopogni semmit... nem szokásom meg el is felejtkeznék rola..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...