Jump to content
PirateClub.hu

Szupergyors memória, grafénalapú chip és szén nanocső a Nagy Kék műhelyéből


Konrad_90
 Share

Recommended Posts

Mérföldkövekhez ért az IBM. Kutatásaik várhatóan nagy hatással lesznek a jövő számítógépeire.

 

Az IBM a héten több áttörést jelentett be, melyek egyhamar nem kerülnek felhasználásra, de mégis érdemes odafigyelni rájuk. A vállalat több éve dolgozik új generációs memóriák kifejlesztésén, és az egyik lehetséges alternatíva a racetrack-elv alkalmazása lehet, mely újfajta megközelítése a mágneses memóriáknak. Az IBM által prezentált racetrack memória még csak prototípus, de ez is áttörés, ugyanis az elméletet a vállalat átültette a gyakorlatba, ami hatalmas előrelépés.

 

A bemutatott lapkában 256 bit tárolása lehetséges, azaz 256 racetrack cellát alkalmaz, és egy nanoméretű permalloy (vas–nikkel ötvözet) vezetékből áll az egész. Lényegében az információk tárolására ez a vezeték használható fel. Ehhez nagyon gyors elektronikus impulzusokat kell küldeni a vezetékre, és az úgynevezett mágneses domének a spintronika eredményeinek felhasználásával foghatók be adattárolási egységekként. Az elemi részecskék belső impulzusmomentuma a mágneses térrel azonos vagy ellentétes irányú lehet, ami megfeleltethető a tranzisztor be- vagy kikapcsolt állapotának, vagyis tökéletes a technológia a bináris információk tárolására.

 

A működés persze csak az első lépcső, ugyanis nagy problémát jelent az elektromos impulzusok irányítása, valamint az adatok író- és olvasófejhez való pozicionálása a vezetéken. A 256 bit sem túl nagy kapacitás, így az IBM folyamatosan kísérletezik új anyagokkal, hogy minél több információ férjen el egy vezetéken. A vállalat szerint a racetrack memória százszor több adatot képes majd tárolni a mai memóriáknál – egységnyi helyigénnyel számolva. Emellett egy bit véletlenszerű elérési ideje 20-32 ns lenne, ami nagyon gyors. Ráadásul a flashmemóriáknál is tartósabb az új fejlesztés, hiszen több milliószor újraírható egy-egy racetrack cella.

 

Kétségtelen, hogy az IBM bejelentésében a racetrack memória viszi a pálmát, de nem szabad megfeledkezni, hogy a vállalat elkészítette az első CMOS kompatibilis grafénalapú chipet, mely a vezeték nélküli kommunikációt emelheti új szintre. A grafén használatával az integrált áramkör elérheti az 5 GHz-es órajelet, és akár 200°C-os hőmérsékleten is üzemképes. Bár az IBM szerint további tesztelésre van szükség a megbízható működés érdekében az eredmények biztatóak, így a grafénalapú integrált áramköröknek nagy hasznát lehet majd venni a magas hőmérsékletű környezetekben.

 

Végül, de nem utolsósorban az IBM elkészítette az első, 10 nm-nél is kisebb tranzisztort, mely szén nanocsőre épül. Utóbbi elem ígéretes jelölt a szilícium felváltására a jövő elektronikájában, ugyanis a szén nanocső, atomi szerkezetétől függően, lehet félvezető vagy vezető. A vállalat szerint az új tranzisztort felhasználva jobb teljesítményű lapkák építhetők a szilíciumalapú technológiákhoz viszonyítva. A gyártás persze nagy kérdés, így a technológia nagyon a jövő zenéje, de mindenképpen ígéretes alternatíva lehet.

 

Videó a cikkhez:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dJf3z9AfiVM

Forrás:

http://prohardver.hu/index.html

Cikk:

http://prohardver.hu/hir/ibm_merfoldkovek_racetrack_memoria.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...