Jump to content
PirateClub.hu

Csíp vagy szúr a szúnyog, a darázs?


Millye
 Share

Recommended Posts

"Csíp vagy szúr a szúnyog, a darázs? Logikusnak az tűnik, hogy amely rovarnak két ágú, csipesz szerű rágószerve van az csíp, amelyiknek egy ágú, fullánkszerű az szúr. Vagy mégsem?"

 

A hazánkban élő csípő rovarok többsége a szúró-szívó szájszervének vagy a fullánkjának a bőrbe szúrásával és méreg beinjektálásával okoz fájdalmas sebeket. Tehát biológiai szempontból pontosabb lenne a „megszúrta egy szúnyog”, mint a „megcsípte egy szúnyog” kifejezés, mégis az utóbbi terjedt el – talán a szúrást követő égető, viszkető érzés miatt. Érdekes, hogy más nyelvekben, például az angolban és a németben sem a szúrni, hanem a „harapni” vagy „csípni” jelentésű igéket használják a rovarok e kellemetlen tevékenységének megjelölésére.

 

A legismertebb csípő rovarok a kétszárnyúak (szúnyogok és legyek), a hártyásszárnyúak (méhek, darazsak, hangyák), a poloskák, a tetvek és a bolhák. A pókfélék között szintén akadnak veszedelmes szúrós és harapós fajok. Előbbiek közé tartoznak a halálos kórokat terjesztő kullancsok és skorpiók, utóbbiak közé számos pók.

 

A kétszárnyúaknak a fejükön elhelyezkedő, a rágó szájszervből módosult szúró-szívó szájszervétől kell tartanunk. Ebben a csőszerű képletben általában szúróserték helyezkednek el, ezekkel szúrja át a rovar a bőrt, majd a szájszerv szívócsővé alakult részével juttatja be a kellemetlen viszketést vagy fájdalmat okozó, alvadásgátló nyálat és szívja föl áldozata vérét. A különösen fájdalmasan csípő szuronyoslegyeknek egész szájszerve egységes, kemény szívókává alakult, amelynek bőrbe hatolását a szívóka végén ülő apró, fűrészszerű kitinfogak könnyítik meg.

 

A hártyásszárnyúaknak (a hangyák kivételével) nem a feji végétől, hanem a hátulsó fertályától, azaz a potrohvégétől kell óvakodnunk. Itt található ugyanis a tojócsőből módosult fullánk, amelynek végéhez a testben általában méregmirigy is kapcsolódik. A méhek elsősorban közvetlen támadás esetén, önvédelemből csípnek, a darazsak viszont a területükre behatoló, gyanútlan embert is megtámadhatják. A hangyák között akadnak fullánkos és fullánk nélküli fajok egyaránt. A fullánk nélküli hangyák erős rágó szájszervükkel sértik fel az áldozat bőrét, majd a potrohvégükből hangyasavat spriccelnek a sebbe.

 

A kullancsok szintén különlegesen módosult, horgas szúró-szívó szájszervükkel fúrják be magukat áldozatuk bőrébe. A skorpiók a farkuk végén elhelyezkedő, méregmirigyhez kapcsolódó faroktüskéjükkel képesek akár halálos szúrásra. A pókoknak karmos csáprágójuk van, amelynek tövéhez rendszerint szintén méregmirigy csatlakozik. A nagyobb pókok fájdalmas harapást ejthetnek, de nem a legnagyobb fajok (a madárpókok) a legveszedelmesebbek.

 

Hazánkban szerencsére egyetlen halálos csípésű/szúrású/harapású ízeltlábúfaj sem él. Ennek ellenére akad néhány halálos veszedelmet jelentő képviselőjük, így a halálos kórokat terjesztő kullancsok, valamint a csípésükkel ritkán halálos allergiás reakciót kiváltó méhek és darazsak. A hazai pókoktól – így a veszedelmes küllemű keresztes póktól – sem kell tartanunk, noha néhány fajukat (például a sárga-fekete csíkos darázspókot) célszerű elkerülnünk, mert igen fájdalmas harapásuk átmeneti helyi bénulást okozhat.

 

Végül – visszakanyarodva az eredeti kérdéshez – íme egy idézet a Nyelvművelő kézikönyvből. „Ha a szaknyelv szúrás-nak nevezi is a darázs, a méh, a szúnyog, a bolha, a tetű stb. okozta sérülést és a vele járó fájdalmas tünetet, a köznyelv bátran mondhatja, hogy a bögöly, a kullancs, a poloska, a szúnyog csíp, s beszélhetünk darázs- és méhcsípésről, sőt régiesen kígyócsípésről is, bár ez voltaképpen harapás vagy marás.”

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...