Jump to content
PirateClub.hu

Motorola E1000


Paat
 Share

Recommended Posts

Motorola E1000

 

 

A 3g-s fórumok kedvence

Motorola_E1000.gif

 

A Cannes-ban 2004 februárban debütált, Nagy- Britanniában már 2004 novemberétől kapható telefonról szuperlatívuszokban beszél mindenki. Nem csak a marketingesek, de a fórum- hozzászólók is. Olyan országokban és régiókban élők voltak odáig tőle, ahol még nincs is 3G. Mitől érdemelte ki ődundisága a mobile entertainment phenomenon jelzőt?

 

Első ránézésre nem voltam kiborulva tőle, a "Moto-pasi-design" díszpéldánya a megszokottnál kerekdedebb, kézbe simulóbb ergonómiával. 3G-s telefonhoz képest kicsinek mondható (140 gramm, 114x52x23 mm) Csillogó fekete, ezüsttel kombinálva, ígéretesen nagy kijelzővel (240x320 pixeles TFT, 256K színes kijelző). Már tetszik. Gyanítom azonban, hogy nem a külcsín tette sokak kedvencévé. Lássuk mit tud!

 

Élvezet nyomogatni

 

Az E1000 kialakításánál a tervezők nagy hangsúlyt fektettek az egyszerű és gyors használatra. Mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még én is - nő létemre - gyorsan hozzászoktam. A kijelző mellet mindkét oldalon funkciógombok sorakoznak, amelyekkel azonnal elérhető a böngésző, a kamera és a hívásinformáció, szabályozható a hangerő, fogadhatunk és elutasíthatunk hívásokat.

 

Felhasználóbarát az a megoldás is, hogy a telefonnak gyakorlatilag 2 menürendszere van. A teljes menürendszert a középső menü gombbal érhetjük el. Háromszor négyes elrendezésben, Vodafone live-stílusban és pirosban villannak fel az igényes grafikájú ikonok: Játékok és programok, Webelés, Multimédia, Saját dokumentumok, Kamera, Üzenetek, Eszközök, Telefonkönyv, Videokamera, Beállítások, Utolsó hívások, és Gyorsmenük. Ez utóbbi webes alkalmazásokat tesz lehetővé. Csak egy gombnyomás és híreket vagy sporteseményeket nézel, chatelsz, játékokat, zenéket vagy képeket töltesz le. Nem rossz! Ha Magyarországon is elindul a 3G, ezt a telefont többet fogjuk szórakozásra, mint telefonálásra használni. (Kezdem érteni a brittek rajongását.)

 

Lapozgatás közben feltűnik, hogy kissé nehézkes a joystickot használni. (Elképzelésem sincs, hogy egy férfias kéz mit művelhet vele) De sebaj! Mintha ennek megoldására alakították volna ki az alaphelyzetben elérhető kisebb menürendszert. A Gyorsmenü, a Naptár, az Üzenetek és a Telefonkönyv ikonjai ugyanis a joy egyentlen (határozott és jól irányított) megnyomásával lehívhatók. Ügyes dolog, bár a kis analóg órával együtt annyi helyet foglalnak az ikonok, hogy háttérképnek értelmetlenné válik fotót beállítani, maradnak a snassz lehetőségek, tájképek, halacskák stb... (Az is igaz, hogy olyan gyönyörűek a színek, hogy a snassz jelzőt máris visszavonom)

 

Az SMS-t és a web- böngészőt különösen fontosnak tarthatták a tervezők, mert a menü mellet ezek szerepelnek a navigációs sávon. Így kapásból két gombbal is azonnal elérhetjük őket.

 

Fölösleges írnom, hogy van T9 üzemmód, kalkulátor, napló, WAP 2.0., vibráló hívásjelzés.

 

Nem standard viszont a ptt (Push-to-talk), a built-in handsfree. voice memo/dial (ez utóbbiakkal kapcsolatban nem sok jó tapasztalatunk, pedig mindent megpróbáltunk, hogy felismerje a telefon a neveket és az utasításokat. Az ötlet jó, de még finomítani kell a technológián).

 

Attitűd mindenek előtt

 

Az E1000-s 22 csatornás polifonikus csengőhanggal rendelkezik, sőt mp3 lejátszásra és tárolásra is alkalmas (ezért indokoltabb lenne a nagyobb memória, hiszen a teljes 32 Mb-ból 16 Mb az osztott memória, a telefonkönyvben 500 elem tárolható, a híváslista pedig mindig csak az utolsó 10 fogadott, nem fogadott és kezdeményezett hívást tartalmazza. Persze a memória működés közben sajnos nem kivehető, TransFlash kártyával is bővíthető, amit pár ezer forintért érdemes megjátszani, ha tényleg szeretnénk E1000-sünket zenehallgatásra, vagy videó, sőt filmek!!! nézegetésre használni)

 

Nem véletlen a webes alkalmazások túlhangsúlyozása a menürendszerben. Az E1000-s nagy sebességű mobil Internet hozzáférést tesz lehetővé (32-48 kbps). MP3-on kívül mpeg4 is letölthető, de támogatja a MIDI, WAW, AMR, AMR-WB, WMA, Real audio, XMF MIDI, JTS, iMelody és MP4 hang- , illetve a JPEG, GIF, PNG és BNP képes formátumokat is. Windows Media, Codec Support, és Audio/Video/Streaming található benne.

 

Az USB-n keresztüli csatlakoztatás mellett a telefon rendelkezik továbbá Bluetooth-szal és AGPS-szel, amit el is vártunk tőle. Ez utóbbi GPRS vagy UMTS hálózaton kereszül kínál műholdas, akár utca szintű helymeghatározást a megfelelő program segítségével. Természetesen az E1000-es MMS-fogadásra, küldésre, elektronikus levelezésre és Instant messagingre is alkalmas.

 

Az E1000 nem sok háttérképet, képernyőkímélőt vagy csengőhangot kínál. Ez nem is baj, hiszen akinek ilyen telefonja van, az úgyis letölt magának néhány zenét (amelyet akár csengőhangnak is beállíthat) animált screensavert, wallpapert. Igazi attitűd telefon faragható belőle (itt jegyezném meg, hogy a hangminőséget sokan kritizálták és az is tény, hogy a 3D sztereó messze nem dolby surround). A játékoktól - hiába nem akadnak és jó minőségűek - ugyancsak nem voltam hasra esve (bár a MotoGP2 tetszett), aki szeret a telefonnal játszani, az remek Java játékokat tölthet le.

 

Videotelefon

 

A 3D technológia nagy áttörése a videó-telefonálás, ezért annak ellenére, hogy ezt a funkcióját nem tudjuk még kipróbálni, muszáj néhány szót ejtenünk róla. Az E1000-s rendelkezik videó- felvevővel és visszajátszóval, valamint két utas videó konferencia lehetőséggel. Kamerája 1,3 megapixeles, 1280x960 pixel felbontásban, 8-szoros zoom-mal képes felvételeket készíteni. Ezen kívül videók felvételre alkalmas, ráadásul flash lejátszó is található benne.

 

És ami a legviccesebb, hogy duplakamerás. Mutathatom magam, háttérben egy szökőkúttal, vagy a szemközti Eiffel tornyot, miközben beszélgetek. Egyetlen gombnyomással váltható a perspektíva. Sőt a sötétben kis lámpa világít fényt az éjszakában.

 

Opinion leadereknek

 

Úgy tűnik, hogy a business telefonok kategórián belül is egyre inkább megjelenik egy új kategória, az entertainment, vagyis szórakoztató telefonok csoportja.

 

Ez a telefon is ide tartozik és elsősorban véleményvezetőknek (akár csajoknak is) ajánlható, akik elsőkként akarják majd kipróbálni a 3G-t. Az E1000-s igazi multimédiás élményt nyújt. de erről csak a 3G elindulása után győződhetünk meg igazán.

 

Nagyszerű telefon, egyedül az akkumulátoron van mit fejleszteni. Nekem videótelefonálás nélkül alig 3 napig bírta, amiből egyet hangos csipogással végighisztizett, hogy az utca túloldalával is tudassa, ő bizony lemerül. Mikor végre eleget tettem a könyörgésének, és a hálózatra kötöttem, hálából kikapcsolt. A fórumokon is ez volt a telefonnal szembeni egyetlen sokat emlegetett kritika, ami nem rossz eredmény, főleg ha figyelembe vesszük, hogy milyen kíméletlenül beszólnak a "Lazuló Kütyü Guruk" a gyengébb telefonoknak. Elmondhatjuk, hogy aki megveszi az E1000-t, az telefonon kívül egy kifinomult játék, audió, videó szórakoztató eszközt vesz. Főleg, ha megtuningolja egy kis extra memóriával és 3G-s környezetbe kerül.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...