Jump to content
PirateClub.hu

Pénzhiány fenyegeti a csernobili védőburkot


bikas
 Share

Recommended Posts

Közel 25 évvel a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája után kiderült, hogy a csernobili erőmű szarkofágját magába foglaló új védőburok felépítéséhez szükséges pénzösszegnek csupán a fele áll a kivitelezők rendelkezésére.

 

Az új, hangáralakú, hatalmas acélkupola megközelítőleg 200 tonna megolvadt nukleáris fűtőanyagot szigetelne el a külvilágtól, a résztvevő nemzetek azonban jelenleg nem képesek előteremteni az ehhez szükséges anyagiakat. Az új védőréteg a reaktort borító, sok helyen repedező szarkofágra kerülne.

 

A négyes reaktor vezérlőterme ma is az 1986. április 26-án történtekre emlékeztet, a poros, félhomályba vesző félkörívű falon elhelyezkedő panelek néma sora posztapokaliptikus látványt nyújt annak, aki belép a létesítménybe. Védőruha, arcmaszk és egy sugárzásmérő alapfelszerelés az ide merészkedő számára. "Kétség kívül kísérteties" - mondta Laurin Dodd, az EU, az USA és Ukrajna együttműködéséből született Védőburok Megvalósítási Terv (SIP) igazgatója a BBC-nek. "A múlt szelleme ma is kísért. Ez ellen nincs mit tenni, viszont ha ellátogatunk erre a helyre, megértjük mennyire fontos a biztonság, elmulasztása minden képzeletünket felülmúl"

 

A robbanást követő hetekben több ezer emberi élet kockáztatásával építették meg a négyes reaktort körülölelő szarkofágot, amit a kezdetektől fogva egy ideiglenes megoldásnak szántak. Ma a roskadozó betonfalakat és vaspaneleket állványzatok tartják össze. "Ez az állványzat a nyugati falat biztosítja" - magyarázta Dodd, körbe vezetve a brit stábot. "A baleset után a nyugati reaktor fal mindenfelé megrepedezett. Gyakorlatilag kifelé dől és fenn áll az összeomlásának veszélye, ami szabaddá tenné az utat a légkör felé a közel 200 tonna radioaktív üzemanyagnak"

 

A nyugati fal alatt jelenleg egy építkezési terület húzódik, melyből egy hatalmas boltozat indul ki, a reaktor fölé magasodva, ami ha elkészül, magába zárja az egész borzalmat radioaktív anyagostól és szarkofágostól együtt. A tervezet teljes költsége 1,6 milliárd euró, azonban a G8 ülés ígéretei ellenére a bank 740 millió eurós hiánnyal küzd. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az építkezéshez Európa járul hozzá a legnagyobb mértékben, Oroszország, az egykori Szovjetunió vezető tagállama, mindössze tizedik a sorban.

 

Thomas Mirow, a kivitelezést összefogó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD elnöke elismerte, hogy nehéz idők járnak, azonban hangsúlyozta, hogy a közreműködő országoknak felül kell emelkedniük a jelenlegi gazdasági légkörön. "Ez egy kivételes eset" - nyilatkozott a BBC-nek. "Úgy vélem, a nemzetközi közösség összes nagy játékosának bevonásával össze kellene gyűlni a pénznek"

 

A bank a katasztrófa 25. évfordulóját akarja felhasználni arra, hogy egy végső nyomást gyakoroljon az új védőburkolat megépítéséhez szükséges anyagiak előteremtése érdekében, azt azonban nem feledhetjük, hogy ha sikerül is elszigetelni a reaktort, a környező területek évezredeken át magukban hordozzák majd a szennyeződéseket.

 

SG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...