Jump to content
PirateClub.hu

Furcsa hatszög a Szaturnuszon - a hét asztrofotója


Sonic79
 Share

Recommended Posts

A Szaturnusz északi sarkvidékén egy sajátos, egyelőre ismeretlen eredetű, hatszögletű felhőalakzatot azonosított a Cassini-űrszonda.

20070328szaturnus3.jpg

A Cassini jelenleg kitűnően rálát

a bolygó sarkvidékére (NASA/JPL/University of Arizona)

 

 

A Cassini jelenlegi sajátos, nagy pályahajlású útvonala révén először sikerült egyetlen felvételen megörökíteni a fura képződményt a vizuális és infravörös térképező spektrométerrel. Egy 25 ezer kilométer átmérőjű szabályos hatszögre hasonlít, melynek oldalai egyenlő hosszúságúak.

 

A felvételek alapján a hatszög a légkör felső, könnyen megfigyelhető részénél mélyebbre nyúlik, függőleges kiterjedését egyelőre 75-100 km-es mélységig sikerült követni. A képződményt csak az infravörös tartományban rögzítették. A színkép látható részében erre azért nem kerülhetett sor, mert a bolygó északi féltekéjén jelenleg tél van, így a sarkvidék állandó éjszakába burkolózik.

 

Ehhez hasonló képződményt más égitesten egyelőre nem ismerünk. Némileg a földi sarkvidéki örvényrendszerekre hasonlít, ám utóbbiak bolygónkon nagyjából kör alakú peremmel kijelölt területen belül találhatók.

 

A mellékelt képen a Cassini infravörös térképező spektrométerének felvétele látható, melyen a vörös szín az 5 mikrométer hullámhosszú hősugárzást jelöli. A képződmény a bolygó forgástengelyéhez viszonyítva nem változtatta meg helyzetét a Voyager-észlelések óta, azaz tartós légköri képződménnyel van dolgunk. A helyzetet még érdekesebbé teszi, hogy átellenben, a Szaturnusz déli sarkvidéken egy hatalmas, hurrikánra emlékeztető, belsejében sötét központi foltot mutató alakzat figyelhető meg - hexagonnak ott nyoma sincs.

 

20070328szaturnus.jpg

 

Az északi sarkvidék 2006. október 30-án. A kép nagyméretű változatának (NASA/JPL/University of Arizona).

A képződmény kialakulására egyelőre nincs magyarázat. Biztosan csak annyit állíthatunk róla, hogy elsősorban nem a beeső napfénnyel kapcsolatos (hiszen a sarki éjszaka idején figyelték meg), emellett feltehetőleg a bolygó rádiósugárzásától és sarkifény-aktivitásától is független. Területén magasabb hőmérsékletet azonosítottak, mint a légkörben általában - ennek alapján itt átlátszóbb az atmoszféra, és mélyebbre tekinthetünk a légkörbe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...