Jump to content
PirateClub.hu

A legismertebb dínó valójában soha nem is létezett


bikas
 Share

Recommended Posts

Egy friss kutatás megdöbbentő eredményre jutott: a triceratops, az egyik legismertebb dínó faj valójában soha nem is létezett: egy másik dinoszaurusz fiatal példányai csupán.

 

Egy friss kutatás megdöbbentő eredményre jutott: a legtöbb ember számára ismert „klasszikus" dinoszaurusz faj, a triceratops valójában nem is létezett. Önálló fajként legalábbis, mert mint kiderült, a triceratops nem más, mint az eddig külön fajnak vélt torosaurus fiatal formája.

 

John Scannella és Jack Horner, a Montanai Sziklás-hegység múzeumának paleontológusai a koponyák vizsgálata során jutottak erre a meglepő következtetésre. A triceratopsnak három szarv van a fején, nyakát egy vékony, csontos, fogazott szélű csonttaréj fedi, és míg a torosaurusnak is három szarva van, azok más szögben helyezkednek el a koponyán, a csonttaréj jóval hosszabb, vékonyabb, sima szélű, és két óriási lyuk van benne. A markáns különbségek miatt nem meglepő, hogy az 1800-as évek végén mindkét leletet elsőként felfedező Othniel Marsh külön fajként írta le őket.

 

Most azonban úgy tűnik, nagyot tévedett, mint ahogy az elmúlt több mint száz évben mindenki, hiszen a triceratops önálló fajként nem létezik: Scanella és Horner szerint az ifjú triceratops, azaz már torosaurus ahogy idősödött, úgy alakult át koponyája. Ez az extrém alakváltás azért volt lehetséges, mert a csontszövet a szarvakban és a taréjban éretlen maradt, szerkezete pedig erősen szivacsos, gazdagon borítva erekkel. Scanella szerint az alakváltás az állat egész életében folyamatos volt: „még a legidősebb példányok esetében is azt találtuk, hogy a koponya komoly változásokon esik át, még közvetlenül a halál előtt is" - mondta a tudós.

 

Ez a felfedezés alapjaiban írja át az eddigi ismereteket, és a legelterjedtebb elméletet is megkérdőjelezi: eddig ugyanis az általános nézet szerint a triceratops védekezésre használta a nyakát borító csontlemezt. A két kutató másként véli: „ha triceratops lennék, nem szeretném, ha akár csak kicsit is megsérülne a nyakamat borító taréj, mivel azt számtalan nagy ér hálózza be a csont felszínén" - mondta Scanella. „Ez a vékony, erekkel átszőtt lemez valóságos vérfürdőt okozhatott, ha egy ragadozó beleharapott" - tette hozzá.

 

tri.jpg

Triceratops koponya

 

A kutatók szerint a drámai átalakulási képesség ismeretében a haszontalannak tűnő testrészek valódi funkciója az állat érettségének és nemének egyértelmű jelzése a többi fajtárs felé. És bár eddig is ismert volt, hogy a triceratops koponyák fejlődésük során változtak, azt eddig senki sem feltételezte, hogy az átalakulás ilyen mértékű lehet: ez az első eset, hogy ezt feltételezve kapcsolatot találtak eddig két külön fajként számon tartott faj között.

 

 

Forrás: Technet

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...