Jump to content
PirateClub.hu

Az antibiotikumok végnapjai?


bunfi
 Share

Recommended Posts

Kanadai kutatók olyan fehérjét állítottak elő, amely helyettesítheti az antibiotikumokat - jelentette a Die Welt című német napilap online kiadásában.

 

A halálesetek harmadát világszerte fertőzések okozzák, ezért sürgősen új terápiákra van szükség, ugyanis egyre több kórokozó válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. A kutatók abból indultak ki, hogy a fertőzés kiváltja az ember immunrendszerének azonnali reakcióját, tehát azok a hatóanyagok, amelyek erősítik a védekező mechanizmust, alternatívát jelenthetnek az antibiotikumokkal szemben. Robert Hancock, a kanadai Vancouver egyetemének kutatója, és az általa irányított csapat egereken tesztelte egy új fehérje ilyen jellegű hatását. A laboratóriumban előállított peptidek, amelyek rövid láncú aminosavakból állnak, aktivizálják a saját immunrendszert, s a kezelés nyomán az állatok túlélési rátája jelentősen nőtt, még az olyan fertőzések esetén is, amelyeket nagyon ellenálló baktériumok okoztak.

 

Figyelemre méltó, hogy az IDR-1-nek nevezett fehérje akkor váltotta ki a megfelelő hatást, ha egy-két nappal a fertőzés előtt kezelték az egereket. Ezt figyelembe véve a kezelés megelőzésként alkalmazva segíthet abban, hogy például a kórházakban meggátolják veszélyes fertőzések kialakulását, írták a kanadai tudósok. Az IDR-1 peptid közvetlenül nem pusztítja el a baktériumokat, hanem a makrofágok, (a nagy falósejetek), és a monociták szerepét növeli, míg más immunsejtek, például a limfociták nem kapnak szerepet. A fehérje nem váltott ki erős mellékhatásokat, és a kutatók abban bíznak, hogy egy éven belül elkezdhetik a páciensekkel való kísérleteket. Brett Finlay, a kutatócsoport egyik tagja szerint várhatóan tíz éven belül szinte valamennyi kórokozó rezisztens lesz az antibiotikumokkal szemben, ezért mindenképpen szükségesek az új kezelési eljárások - idézi a Die Welt online kiadásában a kutatót.

 

Link to comment
Share on other sites

Meglepődtem a címen mert azt hittem hogy betiltják öket pedig rajtam csak az segít ha beteg vagyok! :o:blink::P

Az pedig igaz hogy pár év mulva már azok akik folyamatosam antibiotikumon élnek,nem fog nekik használni.

1-2 nappal elötte adták be ugy jobban hat???

Melohelyen is ezt mondták :...elöre jelezzem a betegszabit...

Honnan tudom mikor leszek beteg? Ááá <_<

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...