Jump to content
PirateClub.hu

Már egymillió éve éltek a hobbitok


mickey94216
 Share

Recommended Posts

A hobbitok ősei egymillió évvel ezelőtt "gyarmatosították" az indonéz Flores-szigetet, vagyis sokkal korábban, mint eddig feltételezték - állítják ausztrál tudósok, akik a Nature című tekintélyes tudományos folyóiratban közölték tanulmányukat.

 

1372535_c3a5cf0260429697ce5a0c9dafabc26d_wm.jpg

 

A hobbitok, kiknek elnevezését a Gyűrűk Urából kölcsönözték, 1 méter magas, 30 kilogramm testsúlyú hominidák (emberfélék) voltak, akiknek az agytérfogata a csimpánzéval volt egyenlő. Maradványaikra 2003-ban bukkantak a Liang Bua barlangban, a leletek korát 18 ezer évesre becsülik. Az apró emberkék a Homo floresiensis (floresi ember) nevet kapták.

 

Mint a Wollongongi Egyetem kutatói leírják, korábbi feltételezések szerint a hobbitok ősei 880 ezer éve érkeztek Flores szigetére, ám a leletek, amelyeket egy új régészeti helyszínen fedeztek fel a közelmúltban, arról tanúskodnak, hogy a terület "meghódítása" egymillió évvel ezelőtt történhetett. A régészek ugyanis egymillió éves vulkanikus eredetű kőzetben 45 kőeszközt fedeztek fel.

 

"Nem tudjuk, hogy mely hominidák készítették az egymillió éves kőeszközöket, mivel a leletek közelében nem találtunk emberi maradványokat. Ennek ellenére feltételezzük, hogy a szerszámkészítők a Homo floresiensis ősei lehettek, mivel bizonyos vonatkozásban nagy hasonlóságot fedeztünk fel a két populáció eszközei között" - hangsúlyozta Adam Brumm, a tanulmány vezető szerzője.

 

A korábban megállapított, 880 ezer évvel ezelőtti "érkezési" időpont egybeesett a Stegodon sondaari törpeelefánt és a Geochelone óriás szárazföldi teknősbéka kihalásával, amelyet a hobbitok számlájára írtak. Az új kutatások alapján viszont arra lehet következtetni, hogy a Homo floresiensisnek ehhez semmi köze: a törpeelefánt és az óriásteknős valamilyen természeti ok folytán - vulkánkitörés, esetleg éghajlatváltozás miatt - tűnt el a Föld színéről.

 

A Homo floresiensis a feltételezések szerint a Homo erectus (felegyenesedett ember) leszármazottja lehet. Az utóbbi "teljes" méretű volt, nagy agytérfogattal rendelkezett, és körülbelül 2 millió évvel ezelőtt indult el Afrikából Ázsia felé. A kutatók szerint a Homo floresiensis apró termete az úgynevezett izolált zsugorodás következtében alakult ki. (Ez a törzsfejlődési törpenövés egyik formája, amelynek során nagytestű állatok - főleg emlősök, de megfigyelték dinoszauruszok maradványainál is - méretei elszigetelt körülmények között jelentős mértékben csökkennek az élelemhiány miatt).

 

A hobbitok az anatómiailag modern ember kortársai is voltak, és 12 ezer évvel ezelőtt haltak ki egy óriási vulkánkitörés következtében.

 

index.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...