Jump to content
PirateClub.hu

Prostitúció az állatvilágban


hankock
 Share

Recommended Posts

Ausztrál kutatók egyfajta prostitúcióra bukkantak az állatvilágban: az integetőrák szexuális szolgáltatást nyújt a védelemért cserébe.

 

Az integetőrák nőstényei szexszel jutalmazzák azokat a hímeket, amelyek megvédik őket a betolakodóktól. És míg a rákok párzása alapvetően teljes diszkrécióban, a hím földbe vájt üregében zajlik le, a "jutalomszex" a szomszédok szeme láttára, a tengerparton megy végbe.

 

A kutatók arra szerettek volna fényt deríteni, hogyan sikerül megvédeni territóriumaikat a nőstényeknek kisméretű ollójukkal a hatalmas ollóval felvértezett hímekkel szemben. A megfigyelt esetek 95 százalékában egy kedves hím szomszéd sietett a védtelen nőstény segítségére, hogy a hímnemű betolakodót elüldözze. A támadó nőstényekkel szemben ugyanakkor csupán az esetek 15 százalékában érkezett segítség - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása a Biology Letters című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

01.jpg

 

Az esetek többségében a nőstények válogatósak szexpartnerüket illetően, és a kiválasztott barlangjában ülik meg a nászt. A parton megfigyelhető légyottok 85 százalékánál azonban feltűnő módon a szomszéd a szerencsés partner.

 

Az integetőrákok (Uca nemzetség) világszerte több tucatnyi fajjal képviseltetik magukat. A tanulmányban említett jelenséget egy éve figyelték meg egy Mozambikhoz közeli szigeten elvégzett kísérlet folyamán.

 

A szex mint szívességekért járó csereportéka nem ismeretlen az állatvilágban. Az antarktiszi Adélie-pingvinek a fészeképítéshez szükséges, nagy becsben tartott kövekért cserébe kínálnak szexet.

 

(harmonet)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...