Jump to content
PirateClub.hu

Egy állat, amely soha nem lesz rákos


hankock
 Share

Recommended Posts

Gyűrött, csupasz bőrével és kiálló fogaival a sivatagi vakondpatkány biztosan nem fog szépségversenyt nyerni, az ő erénye máshol keresendő. Sose lesz rákos. A csupasz turkálónak is nevezett sivatagi rágcsáló sejtjei ugyanis utálják a tömeget, így még azelőtt abbahagyják a növekedést, mielőtt daganatokat alakíthatnának ki.

A New York-i Rochester Egyetem sejtbiológusai, Vera Gorbunova és Andrei Seluanov kollégáikkal különböző méretű és élethosszú rágcsálókat hasonlítottak össze az egerektől egészen a hódokig, hogy többet tudjanak meg az öregedés okairól - tudósít a Science magazin hírportálja. A sivatagi vakondpatkány (Heterocephalus glaber) azzal tűnt ki, hogy kis méreteinek ellenére akár 28 évig is élhet. Ez hétszer annyi, mint a házi egér várható élettartama.

vakondpatkany460.jpg

A kutatók a vakondpatkány sejtjeiben keresték a választ. A normál emberi és egérsejtek addig nőnek és osztódnak egy Petri-csészében, amíg heringek módjára egymáshoz nem lapulnak egyetlen rétegben. A vakondpatkányok sejtjei nem várják meg ezt az állapotot - derült ki a kutatásból. Amint összeérnek, a sejtek azonnal abbahagyják növekedésüket. Ez a stratégia valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy a rágcsálók sose betegedjenek meg rákban, mivel a rákos sejtek jellemzője, hogy egymás fölé is halmozódnak, nem csak egy rétegben.

 

A jelenség molekuláris háttere, hogy a vakondpatkány sejtjeinek növekedését két fehérje (p27Kip1 és p16Ink4a) állítja le, mihelyst egymáshoz érnek, míg az ember és az egér sejtjeinek növekedését elsősorban a p27Kip1 szabályozza - írják a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

 

A csupasz turkáló rákmegelőzési módszere a humán orvoslásban is szerepet kaphat, mivel ugyanazok a gének érintettek - írja a Brown Egyetem rákbiológusa, John Sedivy a folyóiratban megjelenő kommentárjában.

 

Gorbunova szerint a következő lépés, hogy új fehérjéket és molekulákat azonosítsanak, amelyek szerepet játszhatnak ebben a most felfedezett gátlási folyamatban. Ebben nehézséget jelent, hogy keveset tudnak a vakondpatkány génjeiről. Genomját már jelölték szekvenálásra, de mindeddig még nem került rá sor. Talán ez a kutatás most segíthet előrébb repíteni a sorban.

 

 

 

(MTI)

Link to comment
Share on other sites

Hűű ez elég érdekes! Köszi neked ezt az érdekes cikket!

 

Egyébként én úgy tudom, hogy a cápáknál is ritkábban fordul elő a rák. Különös figyelmet érdemel a cápa igen erős és hatékony immunrendszere. Sebei gyorsan gyógyulnak, és szinte sosem kap fertőzést. A cápa immunrendszerének sajátossága, hogy állandóan termel és a véráramban keringet ellenanyagokat, míg az ember immunrendszere többnyire “alszik”, csak akkor aktivizálódik, ha fel kell vennie a harcot valamilyen fertőzéssel. A cápa soha nem alszik, soha nincs nyugalomban. :)

Link to comment
Share on other sites

Szegény kis állatka, tényleg nagyon csúnya, de ha valóban nem lesz beteg, lehet, hogy megéri neki... :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...