Jump to content
PirateClub.hu

Szomorú jövő várhat a Dunára


blox
 Share

Recommended Posts

Hamarosan válságossá válhat több nagy folyó, köztük a Duna állapota is, állítja a WWF. A környezetvédő szervezet jelentésében egy tízes listát állított fel, felsorolva azokat a folyókat, melyek idővel eltűnhetnek a Föld színéről.

 

Az okok között megtalálhatók a gátak, a túlzott vízfogyasztás, legyen az lakossági, ipar vagy mezőgazdasági. Ide sorolható még a hajózás, a vízszennyezés, valamint a folyókba bekerülő idegen fajok és az éghajlat változás is. A tízes listán jelentős részben, öt folyóval képviselteti magát Ázsia, Európából a Dunát, Észak-Amerikából a Rio Grandét sorolták a végveszélybe sodródó víztömegek közé a szervezet szakértői. A jelentést a víz világnapjára, március 22-re időzítették, felhívva a kormányok figyelmét, hogy a víz legalább olyan fontos kérdés, mint a globális éghajlatváltozás problémája.

 

danube.jpg A WWF édesvízi programjának vezetője, Dr. David Tickner szerint a világ egy súlyos édesvízi krízis felé tart, ami minden tekintetben legalább olyan pusztító lehet, mint az éghajlatváltozás. Tickner hangsúlyozta, a világ gazdasági és politikai vezetőinek fel kell ismerniük, hogy nem a klímaváltozás az egyetlen sürgős környezeti kérdés, a folyók krízise ugyanilyen égető, a katasztrófák elkerülése érdekében nem lehet elodázni a cselekvést.

 

A WWF több nagy környezetvédelmi jelentést vett alapul a nagy folyókra veszélyt jelentő tényezők számszerűsítéséhez. A tízes lista tagjai: Salween, Duna, La Plata, Gangesz, Indus, Nílus, Murray/Darling, Mekong és a Jangce.

 

A fő okok szinte folyóról folyóra váltakoznak, a Dunánál például a hajózásban látják az elsődleges veszélyforrást. A WWF az új dunai hajózási útvonalakat ökológiailag és gazdaságilag is veszélyesnek tartja, a Duna-menti gátak pedig már tönkretették a folyó medencéjében található lápok és árterek 80%-át. Hasonló problémákat látnak a La Plata esetében is. A magyar vízügyi szakemberek szerint csak riogat a jelentés, bár a Duna vízszintjének ingadozása valóban szélsőségesebbé vált az utóbbi időben, kiszáradásra semmi jel nem utal.

 

A Tibetből Kínába folyó, majd Burmán és Thaiföldön is áthaladó Salween egyike a világ legkevésbé szabályozott folyóinak, Tibet kivételével azonban minden ország jelentős vízerőmű beruházásokra készül, amivel a folyó mellett élők megélhetését és a világ biológiailag legsokszínűbb mérsékelt égövi területeit sodorják veszélybe.

 

map.gif

Az ausztrál Murray/Darling medence biodiverzitását máris tönkre tették olyan fajok mint például az európai ponty, ami mindössze 30 év leforgása alatt át vette az uralmat a terület folyóvizein. A ponty iszapos körülményeket teremt, mellyel gátolja a fotoszintézist. Az Indus számára egyértelműen az éghajlatváltozás jelenti a fő veszélyt, vize túlnyomó részben ugyanis a Himalája gleccsereiből származik, így a gleccserek eltűnésével a folyónak is búcsút mondhatnak. Az éghajlat változás sújtja a Nílust is, a Jangce szennyezettsége révén került fel a listára, a Mekongnál pedig a túlhalászás jelenti a fő kockázatot.

 

A WWF arra kéri a kormányokat, fordítsanak nagyobb figyelmet a folyók védelmére és a vízgazdálkodásra, különös tekintettel a vízfogyasztásban élen járó ipari szereplőkre.

Link to comment
Share on other sites

erre a legjobb példa itt van a közvetlen környezetemben... a "sógorok" (=mocskos oszták.. sorry) a bőrgyárból nyomatják a Rábába a szemetet... ettől habzik, meg a legutóbbi sovány 3 milliós olajszennyezés.... nemtom....

de ami a legrosszabb Romániában egy egész falut el akarnak bontani az arany kitermelése miatt... ne kérdezzétek ugyanaz a cég ugyanazzal a ciános technológiával, mint a legutóbbi baleset okozója... szal... no comment... ennyit a diplomáciáról... tálán ha pár MiG-gel odapörkölnénk pár rakétát elgondolkodnának....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...