Jump to content
PirateClub.hu

Genetikai okok miatt félnek a nők a pókoktól


ch3f
 Share

Recommended Posts

Nincs bennünk velünk született pókiszony, de a lányok sokkal gyorsabban és hatékonyabban tanulják meg összekötni a pók képét a félelem érzésével, mint a fiúk.

 

 

Evolúciós, és genetikai okai lehetnek annak, hogy a nők jobban félnek a pókoktól, mint a férfiak, derült ki a Carnegie Mellon egyetem kutatóinak kísérleteiből, amelyekről az Evolution and Human Behavior című pszichológiai szaklapban számoltak be [1]. Az amerikai tudósok arra a jelenségre keresték a magyarázatot, hogy a nők között nagyjából négyszer gyakoribb a pókoktól való beteges félelem, mint a férfiaknál.

 

A kísérletsorozatban 11 hónapos fiúknak, illetve lányoknak mutattak olyan fényképeket, amelyeket pókok láthatók, ijedt arcú emberek társaságában. Miután így a gyerekek összekapcsolták a pók képét a félelem érzésével, a második menetben két képet tettek eléjük, az egyiken szintén egy pók volt és mosolygó emberrel, a másikon egy ijedt ember virággal. A két csoport eltérően viselkedett a teszten: a fiúk azonos időt töltöttek a két kép nézegetésével, míg a lányok figyelmét sokkal jobban lekötötte a második pókos kép. A kontrollcsoportnak csak a második két képet mutatták meg, és itt a lányok ugyanúgy viselkedtek, mint a fiúk, ugyanannyira érdekelte őket a két kép.

 

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy nincs bennünk velünk született félelem a pókoktól (ezt támasztja alá a második csoport viselkedése), viszont a lányok sokkal gyorsabban tanulják meg, hogy a pókoktól félni kell, mint a fiúk (ezt pedig az első). Ennek genetikai-evolúciós okai lehetnek, amik egészen az őskorig nyúlnak vissza, amikor a férfiaknak a vadászatkor le kellett gyűrni magukban a félelmet, és kockázatot vállalni az élelem megszerzéséhez, míg a nőknek nem, sőt, nekik ez kifejezett evolúciós előnyt jelentett a veszélyes állatok elkerülésében.

 

A modern korban megjelent fóbiák, mint például a repüléstől, vagy az injekciótól való félelem, nem mutatnak nem szerinti eltérést az elterjedtségükben.

 

 

index.hu

Link to comment
Share on other sites

Én személy szerint nem nevezném félelemnek azt amit a pókok kiváltanak belőlem. Inkább undor... :blink: De lehet benne valami. Én elhiszem amit a cikk ír... :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...