Jump to content
PirateClub.hu

Az ujjak evolúciójáról árulkodó kínai dinoszaurusz


Venheidem
 Share

Recommended Posts

Egyedülálló növényevő dinoszaurusz került elő Kínában, amely azt bizonyítja, hogy a jura időszaki theropodák ökológiai szempontból sokkal változatosabbak voltak, mint eddig gondolták. A lelet fontos bizonyítékokat szolgáltat arról, hogyan fejlődött ki a madarak háromujjú végtagja.

 

20090619dinoszaur4.jpg

A ritka maradványt a Nature legújabb számában ismertetik a George Washington Egyetem kutatói kínai kollégáikkal közösen. A faj evolúciós szempontból új perspektívát nyújt a madarak végtagjának evolúcióját vizsgáló kutatók számára, és kiegyezést hozhat a sok millió éves csontok, valamint a ma élő madarak molekuláris vizsgálatából származó ellentétes adatok között.

A Limusaurus inextricabilis névre keresztelt maradványt az ÉNy-kínai Junggar-medence 159 millió éves kőzeteiben fedezték fel. Az állat csontjai egymás hegyén-hátán hevertek az egykori mocsári üledékeket feltáró bányagödörben. A fosszília részletes vizsgálata során kiderült, hogy mind a felső, mind az alsó állkapocs fogatlan volt, vagyis a dinoszaurusz teljesen kifejlett csőrrel rendelkezett. A fogak hiánya, az éles karmok nélküli rövid karok, valamint a zúzakövek mind arra utalnak, hogy a Limusaurus annak ellenére növényevő volt, hogy a ragadozó Theropoda dinoszauruszok rokonságába tartozik.

 

A maradvány mellső végtagja szokatlan felépítésű és meglepő megoldást nyújt egy régóta húzódó vitában: vajon melyik ujjak vannak jelen a ma élő madaraknál, amelyek a Theropoda dinoszauruszok leszármazottai? A theropodák mellső végtagjai azt sugallták, hogy a külső két ujj veszett el az evolúció során, és csak a belső három maradt meg a madaraknál. Ezzel szemben viszont a ma élő madarak embriói arra utalnak, hogy a madarak egy ujjat kívülről, egy másikat pedig belülről veszítettek el.

 

Az összes többi Theropodával szemben a Limusaurus mellső végtagjánál az első ujj erősen redukálódott, a második mérete viszont növekedett. Az amerikai és kínai paleontológusok szerint ez átmeneti helyzetet jelent, melynél a belső ujj elveszett, a többi ujj pedig felvette a mellette lévő ujjak alakját. Vagyis a legfejlettebb theropodák három ujja a második, a harmadik és a negyedik ujjból alakult ki, ami összhangban van a madárembrióknál megfigyelt tulajdonságokkal.

 

A Limusaurus az első ismert Ceratosaurida Kelet-Ázsiából, és egyúttal a csoport egyik legprimitívebb tagja. Ennek a változatos Theropoda csoportnak a tagjai gyakran viselnek a fejükön tarajokat vagy szarvakat. Sokuknak voltak szokatlan, bütykös ujjai, amelyekről azonban hiányoztak az éles karmok.

 

20090619dinoszaur9.jpg

Az állat csontjai egy kisebb krokodiléval (jobbra) együtt kerültek elő

 

 

A maradványt rejtő kőzetrétegekből már korábban is kerültek elő jó megtartású és változatos dinoszaurusz- és egyéb csontvázak. Ilyen volt például a legidősebb Tyrannosaurida (Guanlong wucai), a legidősebb szarvakat viselő dinoszaurusz (Yinlong downsi), a Jiangjunosaurus junggarensis névre hallgató új Stegosaurida, vagy a rohangáló krokodil (Junggarsuchus sloani) maradványa. Az ásatásokat számos szervezet támogatta, többek között a National Science Foundation és a National Geographic Society.

 

Origo

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...