Jump to content
PirateClub.hu

Nagy meteoritot találtak a Marson


Sonic79
 Share

Recommended Posts

A Marson tébláboló Opportunity szonda talált egy nagyobb meteoritot. Az űrkutatók abban reménykednek, hogy általa újabb ismereteket szerezhetnek a vörös bolygó vízzel teli múltjáról.

 

Az Opportunity űrszonda több mint öt éve kóvályog a Mars egyik hatalmas síkságán, a Meridiani Planumon, amely tele van hógolyó méretű kődarabokkal. Az űrkutatók szerint ezek vagy különálló meteoritok, vagy arról az óriási szikláról szakadtak le, amely a közelben becsapódott be, és létrehozta a 800 méter széles Viktória-krátert.

 

1045035_fbad93151e9af99f4db0794dd6985a85_wm.jpg

 

 

Július 18-án azonban a korábbiaknál sokkal nagyobb szikladarabot talált az Opportunity, egy 60 centiméteres meteoritot, amit Block Island névre kereszteltek. Múlt héten lefényképezték a kődarabot: a képen a kő nagy részét por fedi, de ahol vékonyabb a porréteg, fémesen csillog a felszín. Hétvégén megvizsgálták a szikla kémiai összetevőit, és kiderült, hogy vasat tartalmaz. A kutatók további vizsgálatokat terveznek, azt remélik, hogy többet tudhatnak meg arról az időszakról, amikor még több víz volt a Marson.

 

A korábbi csúcstartó az először Heat Shield Rocknak nevezett meteorit volt, amit az Opportunity 2005-ben talált meg. Ez volt az első meteorit, amit egy idegen bolygón találtak, és a meteoritkutatók közössége hivatalosan csak ezt az egy idegen meteoritot ismeri el. A meteoritot egyébként már Meridiani Planumnak nevezik, mert a kődarabok általában a közeli földrajzi helyekről kapják a nevüket.

 

Sok hasonló méretű szikla került az Opportunity és a Spirit űrszonda útjába. A Spirit 2006-ban talált egy nagyobb darabot, de csak távolról tudta lefotózni, mert túl meredek terepen kellett volna megközelíteni, ami a törött kerekével nem sikerült volna. Az Opportunity kisebb kődarabokkal találkozott, amelyek szintén meteoritok lehetnek.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...