Jump to content
PirateClub.hu

Robotláb segíthet az öreg japánokon


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Elsősorban az idősekre gondolt az a japán robottechnikai cég,

amely a Tokió utcáin bemutatott robotlábakkal akar segíteni a nehézkesen mozgó

idős embereken.

1045209_8430c7eddbdc1c23a0d67397202b2520_wm.jpg
A közel 10 kilós szerkezet egyfajta segédvégtagként könnyítheti meg a nehezen járó idősek életét. Az eszközt olyan szenzorokkal látták el, amelyek a bőrön keresztül olvassák az agyból a láb mozgatására érkező ingereket.

Csípőből a műláb

 

A Cyberdyne cég HAL nevű modelljét a csípőre csatolva kell viselni, a munkát a láb mentén végighúzódó nyúlványok végzik. A szenzorok továbbítják az ingereket a combok és a térdek mentén is a lábhoz erősített szerkezetbe, amely így képes megkönnyíteni a gyenge ízületekkel bíró emberek járását.

 

"A HAL segít a gyenge lábizmokkal bíró és a mozgásproblémákkal küszködő embereken. Meg akartuk mutatni, hogy a szerkezet nagyon hasznos lehet a mindennapi életben" - mondta Kuno Takatosi, a vállalat egyik munkatársa.

 

A robotlábakat három méretben árusítják majd, de készül egylábas változat is azoknak, akiknek csak egyik végtagja mozog nehezen. Utóbbi szerkezetet havi 150 ezer jenért (293 ezer forint) lehet majd kölcsönözni, míg a kettős segédeszköz havi bérleti díja 220 ezer jen (430 ezer forint) lesz.

Ötven kilométer gyalog

 

A cég hétfőn mutatta be a robotlábakat: Tokió utcáin két férfi és egy nő rótta az utcákat a lábaikra erősített műanyag borítású segédeszközökkel a járókelők megrökönyödésére. A háromfős csapat tagjai összesen ötven kilométert tettek meg vonaton, taxival, majd visszafelé gyalog, anélkül hogy a forró időjárás ellenére megizzadtak volna.

 

Japánban különösen nagy szerepet játszhatnak az ilyen irányú fejlesztések, mivel a szigetország társadalma vészesen öregszik. A 128 milliós lakosság egyötöde 65 évesnél öregebb, a következő három évtizedben ez az arány várhatóan a kétszeresére nő.

 

A gyártó egyelőre nem közölte, hogy mikor kerül kereskedelmi forgalomba a szerkezet, mint ahogy a fejlesztési költségekről sem számoltak be. A japán vállalat szerint Európában és az Egyesült Államokban is van érdeklődés a szerkezet iránt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...