Jump to content
PirateClub.hu

Internetezők adhatnak nevet a 112-es elemnek


reactor
 Share

Recommended Posts

Az internetezők segítségét kéri a honlapján a BBC a 112-es rendszámú elem elnevezéséhez: az elem létezését 13 évvel felfedezése után igazolták vissza.

 

 

 

Sigur Hofmann professzor, aki a darmstadti Nehézionkutató Intézetnél (GSI) a szupernehéz elemekkel foglalkozó kutatócsoportot vezeti, 30, illetve 82 protont tartalmazó cink és ólom atommagokat ütköztetett részecskegyorsítóban, így jött létre az új elem, amelynek az atommagjában 112 proton van.

 

A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között csak magfúzióval, a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni a szupernehéz elemeket, ám nehéz detektálni őket, mert kevés keletkezik belőlük és gyorsan szétesnek.

 

Az új elem körülbelül 227-szer nehezebb, mint a hidrogén, így a periódusos rendszer legnehezebb eleme, közölte szerdán a GSI, miután hivatalosan is elismerték a felfedezést. Az Alap- és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Egyesülete (IUPAC) hat hónapot adott az új elem elnevezésére, aminek most ununbium a nem hivatalos neve, a latin egy-egy-kettőből.

 

A hírről beszámoló Guardian című brit lap honlapján

http://www.guardian.co.uk/science/blog/2009/jun/11/element-112-name-periodic-table

felkéri az internetezőket: választásukat megindokolva javasolnak nevet az új elemnek.

 

1981 óta Hofmann professzor és csapata korábban öt olyan elemet hozott létre, amelyek a természetben nem fordulnak elő. A 107-111-ig terjedő protonszámú elemek sorrendben a következő nevet kapták: Bohrium, Hassium, Meitnerium, Darmstadtium et Roentgenium.

 

"Nagyon örülünk, hogy a hatodik - és GSI-ben az elmúlt harminc évben felfedezett összes - elemet hivatalosan is elismerték" - tudatta Sigurd Hofmann a közleményben. A tudóscsapatra már csak a 112-es rendszámú elem elnevezése maradt - közölte Hofmann, hozzátéve, hogy 21 német, finn, orosz és szlovák tudós vett részt a felfedezésben.

-------------------------------------------

 

Szerintem lehetne a neve a 112 után Segélyhívum vagy Emergencycallum :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...