Jump to content
PirateClub.hu

Megkerülhetetlen hazugságvizsgáló


Belami18
 Share

Recommended Posts

Egy amerikai kutató olyan technológiát fejleszt, amely forradalmasíthatja a hazugságvizsgálókat. A készülék azon az elven működik, hogy az emberi agy nem tudja elkendőzni a hazugságokat.

A Seattle-i Komo News portál értesülései szerint a washingtoni városban tevékenykedő neurológus kutató egy számítógép, néhány kattintás és egy fejre erősíthető pánt segítségével képes lehet megállapítani, hogy valaki elkövetett-e egy adott bűncselekményt, vagy sem.

 

„Teljesen átalakíthatja a globális biztonsági elvárásokat” – nyilatkozta Dr. Larry Farwell, a módszert kidolgozó Brain Fingerprinting Labs elnöke.

 

Míg a hagyományos, poligráfos hazugságvizsgálók az érzelmi jeleket elemzik, az agyi ujjlenyomat-vételezés (brain fingerprinting) rögzíti az agynak a bűneset részletei kapcsán mutatott reakcióit. Ezek között olyan részletek is szerepelnek, amelyet csak az elkövető ismerhet fel.

Ha valaki jelen volt egy bűneset elkövetésekor, s olyan információt mutatunk neki a képernyőn, amelyet csak akkor ismerhet, ha ott volt, esetleg ő maga az elkövető, az agy egy olyan reakciót mutat, amely igazolja a felismerést” – tette hozzá Dr. Farwell. „Ezt az agyi viselkedés öntudatlan reakció, ezért elkendőzni sem lehet, egyrészt, mivel nagyon gyorsan történik, másrészt, mivel nincsen felette befolyásunk.”

 

A szakember korábban már dolgozott együtt a CIA-vel, az FBI-jal és egyéb hatósági szervekkel is. Vizsgálatai segítségével 23 év után helyeztek szabadlábra egy ártatlan iowai férfit, egy Missouriban elfogott sorozatgyilkos pedig szintén az új módszer eredményei kapcsán ismerte be tetteit. Farwell szerint a technológia teljesen biztonságos, s a poligráfokkal ellentétben akár a bíróságokon is használható lehetne. Ennek ellenére még egyes hatósági szervek ellenzik az agyi ujjlenyomat használatát.

 

„Az ilyen módszereknél mindig időre van szükség” – magyarázta a szakember. „Hasonlóan történt az ujjlenyomatok, majd a DNS esetében is, s valószínűleg az agyi ujjlenyomat technológiája is így kerülhet be idővel a bizonyítási folyamatokba.”

 

A kutató annyira magabiztos a módszer kikezdhetetlenségét illetően, hogy százezer dolláros jutalmat ajánlott fel, ha valaki képes megtéveszteni a rendszert. Eleddig azonban senki sem tudta sikerrel venni az akadályt.

Link to comment
Share on other sites

A mostani poligráfot átlehet verni állítolag, persze nem a hétköznapi ember, hanem akiket direkt kiképeznek erre, másik meg az elmebetegek tudják kijátszani, mert nekik ugye megbomlott az agyi folyamatuk, ezért nem tudatosulnak a dolgok , igy ők bár nem tudatosan , de át tudják verni a hazugságvizsgálót

Link to comment
Share on other sites

a hazugságra kell gondolni és az igazat mondani :D pld te ölted meg , és ara gondolsz hogy aztmondod hogy nem és benyögöd hogy igen, de a hazugságvizsgáló kijelzi hogy hazudsz , és nem te ölted meg :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...