Jump to content
PirateClub.hu

Processzorok hűtése gőzzel


blox
 Share

Recommended Posts

A kaliforniai Celsia az eddigieknél sokkal hatásosabb, kisebb és csendesebb, gőzzel működő processzor hűtőrendszert fejlesztett ki a számítógépek és más merevlemezes készülékek számára.

 

A számítógépek hűtését sok cég többféle megoldással próbálja megoldani, de egyik megoldás sem ideális, ráadásul ahogy folyamatosan növekszik a számítógépek és más merevlemezes vagy számítógép alapú készülékek teljesítménye, egyre hatásosabb megoldásokra van szükség.

 

A Celsia Nanospreader nevű új hűtése a cég szerint sokkal hatásosabb, kisebb és csendesebb az eddigi hűtőfelületeknél és ventillátoroknál. A bemutatón részt vevő munkatárs forró teáját először egy réz pálcikával keveri fel. A pálcika fokozatosan, körülbelül 5 másodperc alatt forrósodik át, majd ezután ugyanezt a műveletet egy a Celsia által gyártott új hútőfelületével teszi meg. Két másodperc alatt forró lesz az eszköz, 5 másodperc múlva már el kell engedni, mert égeti a kezet.

 

0321chel2.jpg

George Meyer, Celsia fejlesztési igazgatója szerint a Nanospreader esetében a nagyon gyors hőelvezetést egyszerű gőz alkalmazásával tudták elérni. A réz hűtőfelület belül vákuumos üreges csatornákat rejt magában, melyekben kis mennyiségű csapvizet helyeztek el. A hirtelen hőképződés miatt a víz gőzzé válik, és a továbbiakban a gőz vezeti el a hőt, mégpedig hatalmas sebességgel. Ezután pedig a külső réz vagy alumínium felület nyeli el a képződött hőenergiát, melyet lead a külső légtérnek. A folyamat annyira gyors, hogy sok esetben nincs szükség hűtőventillátorra - tehát a rendszer csendes. Meyer szerint a "a gőz majdnem minden anyagnál jobban vezeti a hőenergiát".

 

"A merevlemezeket leginkább igénybevevő készülékek között vannak például a digitális videofelvevők." - mondta Meyer, és hangsúlyozta, a gyártók folyamatosan új, hatásosabb megoldásokat keresnek. Az IBM és más cégek már évek óta alkalmaznak víz vagy olajhűtést, de ezekbe a rendszerekbe nagy mennyiségű hűtőfolyadék kell, ezért szükségképpen nagy a fizikai méretük. A kisméretű számítógépek esetében az ilyen rendszerű hűtés már nagyon problematikus. A különféle cégek próbálkoznak hasonló megoldásokkal, de például a Cooligy korábbi megoldása sem elég kicsi, mert a rendszerbe szükséges egy keringető szivattyú is.

 

Ezzel szemben a Celsia azt állítja, hogy az új megoldás nagyon előnyös mivel kicsi, csupán néhány milliméter vastag, és viszonylag egyszerű anyagokból áll. A Celsia eszközei darabonként ugyan drágábbak mint más termékek, de a cég azt állítja, ezekből kevesebb kell, ezért egy készüléken belül összességébe véve körülbelül azonos költéggel jár a hűtés megoldása.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

én eddig is gázzal hűtöttem a procit... egy különleges gázkeverék, most elárulom az összetevőit...csak vigyázz, nehogy a NASA is megtudja...

térfogatszázalék \ súlyszázalék

 

nitrogén 78,095 \ 75,527

oxigén 20,939 \ 23,140

argon 0,933 \ 1,287

szén-dioxid 0,030 \ 0,046

hidrogén 0,01 \ 0,000 7

hélium 0,000 46 \ 0,000 06

neon 0,001 6 0,001 1kripton \ 0,000 11 \ 0,000 32

xenon 0,000 008 \ 0,000 04

 

 

igen kevés salétromossav, ammónia, ózon, kénessav, szénhidrogénnyomokat is tartalmaz ezért az enyhe fűszeres illata... :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...