Jump to content
PirateClub.hu

6 millió fps sebességű videókamera


secto_r88
 Share

Recommended Posts

A UCLA egyetem kutatóinak akik Keisuke Goda és Kevin Tsia Bahram Jalali kutatásvezető segítségével sikerült megalkotniuk egy olyan kamera rendszert mely képes 6 millió képkocka másodpercenkénti rögzítésére, így ez jelenleg a világ leggyorsabb képrögzítő rendszere. A különleges eszköz működése gyökeresen eltér az eddig ismertektől és nincs szükség tradicionális CCD vagy CMOS képérzékelőkre.

 

A technológia lelkét a STEAM vagyis Serial Time-Encoded Amplified Microscopy jelenti, mely a lézer impulzusok rendkívül pontos manipulációján alapszik.

 

Az eljárás során elképesztően rövid ideig tartó lézer impulzussal világítják meg a célt. A másodperc egy billiomod részéig tartó lézer impulzusok igen széles színspektrumot tartalmaznak. Két optikai elem a tűhegynyi lézer impulzusokat szétválasztja színek két dimenziós rendezett csoportjába. Ez a kétdimenziós szivárványháló világítja meg a mintát. A szivárvány egy része visszaverődik a felületről és a visszaverődések az eredeti pályájukon haladnak visszafelé. Amikor a 2D-s szivárvány visszaverődés visszaérkezik a kép már benne van az impulzus színspektrumában, majd ez az egész optikai információ halmaz visszamegy a diszperzív optikai rendszeren ami eredetileg szétszórta, de most újra egyetlen apró impulzussá egyesül, melyben már bele van kódolva a teljes képi információ.

 

Ez a rendkívül rövid impulzus azonban értelmezhetetlen hagyományos elektronikával, ezért le kell lassítani és szét kell bontani. Ezért az impulzusok áthaladnak egy olyan száloptikai vezetéken, mely különböző sebességgel vezeti a különböző színű fényt. Ennek eredménye képpen szétválnak a színek és a piros kerül legelőre a kék pedig hátulra. Innentől pedig már csak egyetlen fotódiódára van szükség, mely érzékeli a száloptikai vezeték végén a fényt, amit digitalizálnak. (az impulzus különböző időben érkező részei különböző helyeket jelölnek a kétdimenziós térben.)

 

Ennek az egész optikai bűvészmutatványnak az eredménye 6 millió fps sebességű folyamatos felvételre képes rendszer ám a kutatók szerint a sebesség fokozható akár 10 millió fps –re is.

 

A kutatók jelenleg a technika 3D leképező rendszeré való fejlesztésén és a tényleges „pixel” szám 100,000-re való növelésén dolgoznak, hogy éles képeket lehessen készíteni akár egy sejt belső felépítéséről is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...