Jump to content
PirateClub.hu

A Harappá-kultúra újabb emlékeire bukkantak Indiában


bashful
 Share

Recommended Posts

A Harappá-kultúra hetvenhárom sírját, a több ezer éves kultúra eddigi egyik legnagyobb temetőjét fedezték fel régészek Észak-Indiában.

 

A maradványokra Harijána államban, az Újdelhitől alig hatvan kilométerre fekvő Farmana településen találtak rá. A csontvázak az időszámítás előtti 2500-2000-es évekből származnak, a kultúra virágkorából - adta hírül az indiai IANS hírügynökség az ásatásokat végző japán és indiai kutatókra hivatkozva. Ritka az ilyen méretű Harappa-kori temető, s lehetséges, hogy a hajdani civilizáció legnagyobb sírkertjéről van szó.

 

- A hagyományok és a településrendezés nagyon hasonlít az eddigi leletekhez, de a cserépedények formái, a pecsétek és más elemek igen sokfélék, ami arra utal, hogy a Harappa kultúra, az eddigi feltételezésektől eltérően, nem volt homogén - közölte Vaszant Sinde, a Púnai Indiai Intézet professzora, aki szerint a leletek segítségével közelebb kerülhetünk az Indus folyó völgyében virágzó ősi kultúra rejtélyeinek megfejtéséhez.

 

A kutatók nem ismerik pontosan a Harappa kultúra eredetét, és időszámítás előtti 2000 körüli hanyatlásán ak okára sem találtak magyarázatot. A jelenleg Pakisztánban található Harappa városról elnevezett elfeledett kultúra első tárgyi emlékeire a XIX. század derekán, az első vasút építésekor munkások akadtak rá. Tervszerű ásatás csak az 1920-as években kezdődött.

 

Ez a páratlanul békés kultúra - területén semmiféle öldöklésre alkalmas harci eszközt nem találtak - számos vonatkozásban felülmúlta a nagy közel- és távol-keleti kultúrák színvonalát: például a házakban víztároló, szemétgyűjtő, kőlapokkal fedett csatorna volt, a legtöbb utcát is csatornázták, kikövezték, vagyis "feltalálták" a kommunális higiéniát - írta a Magyar Tudomány 1999 júniusi számában Nyárády Gábor.

 

A most előkerült csontvázakat DNS-vizsgálatoknak vetik alá.

 

Forrás: MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...