Jump to content
PirateClub.hu

III. Amenhotep fáraó két szobrát tárták fel


bashful
 Share

Recommended Posts

Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács jelentése szerint, feltárták III. Amenhotep fáraó két szobrát.

 

A 3400 évvel ezelőtt uralkodó III. Amenhotep fáraó két szobrát tárták fel - jelentette be csütörtöki közleményében az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács. Záhi Havvász, Egyiptom "főrégésze" szerint az egyik szobrot fekete gránitból faragta az ókori művész, s ülve ábrázolja az uralkodót. A másik kvarcitból készült, s szfinxként - oroszlántestű, emberarcú - lényként láttatják a fáraót. A szobrokra Luxor közelében, az ókori Thébában, III. Amenhotep halotti temploma előtt bukkantak a régészek.

 

III. Amenhotep (Nebmaatré) az újbirodalmi XVIII. dinasztia 9. fáraója, Tutanhamon nagyapja volt. Harminchat éven át tartó uralkodása alatt a birodalomban béke és bőség honolt, virágzott a kereskedelem, "reneszánszát" élte a kultúra. III. Amenhotep nevét még ezer évvel később is a bőséggel, a gazdag terméssel hozták összefüggésbe. Uralkodását monumentális épületek, köztük a luxori és karnaki templomegyüttes fémjelzi. Minden óegyiptomi uralkodó közül III. Amenhotepnek maradt fenn a legtöbb szobra, melyet sikeresen azonosítottak, szám szerint több mint 250.

 

III. Amenhotep uralkodásának eseményei a szobrok, valamint a több mint 200 emlékszkarabeusz segítségével idézhetők fel, felirataik a legkülönfélébb eseményeknek állítanak emléket. A szkarabeuszok közül 123 például a fáraó bátorságát és erejét dicsőíti, feliratuk szerint Amenhotep uralkodása első tíz évében vagy száz oroszlánt nyilazott le saját kezűleg, s egyetlen vadászat alatt 40 bikát ölt meg. III. Amenhotepet Egyiptom trónján fia, Ehnaton követte, aki bevezette a Nílus-parti birodalomban az egyistenhitet, a napkoronggal fémjelzett Aton kultuszát állítva a középpontba.

 

 

 

Forrás: MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...