Jump to content
PirateClub.hu

Drasztikusan csökken a Holt-tenger vízszintje


bashful
 Share

Recommended Posts

A Holt-tenger vízszintjének drámai csökkenésére hívják fel a figyelmet a darmstadti (Németország) műszaki egyetem kutatói Shahrazad Abu Ghazleh vezetésével.

 

A szélsőséges sótartalmú lefolyástalan tó szintje 1978 óta átlagosan évente hetven centiméterrel süllyed, az elmúlt harminc évben 14 köbkilométer víz tűnt el a Holt-tengerből - írják a "Naturwissenschaften" című szaklap online kiadásában a kutatók, akik szerint a drasztikus vízszintcsökkenés a régió fokozott vízhasználatára vezethető vissza

 

A kutatók következményként említik a víz gyorsabb lefolyását a környező mélyebb vízrétegekből. A közkedvelt rekreációs terület vendégei a visszahúzódó partvonal miatt egyre nehezebben tudják majd megközelíteni a vizet gyógykezelés céljából. A Holt-tengerből kálisót, sót és magnéziumot kinyerő gyáraknak nő a szivattyúzási költsége. Ezen kívül a felszín alatt veszélyes üregek keletkeznek, amelyek idővel beszakadnak, súlyos károkat okozva ezzel épületekben és utakban.

 

Lehetséges ellenszerként a kutatók azt javasolják, hogy a Jordán folyó vizének a Földközi-tenger partja felé történő elterelése helyett ott inkább a tengervízből próbáljanak édesvizet előállítani. Így kevésbé csökkenne a továbbiakban a Holt-tenger vízszintje. Időközben pedig mérlegelni lehetne hosszabb távú alternatív megoldásokat is, mint például a Vörös-tenger vagy a Földközi-tenger felől a Holt-tengerbe vezető csatornák ötletét.

 

A tanulmány szerint e leendő csatornák kapacitása meg kell, hogy haladja az évi 0,9 köbkilométert, hogy a Holt-tenger visszanyerhesse harminc évvel ezelőtti vízszintjét. Egyúttal, mivel a Holt-tenger a Föld legmélyebb szárazföldi pontja, a lejtés miatt még energianyerésre is lehetne használni a csatornákat. Ezt az energiát pedig akár a tengervíz sótalanítására is fel lehetne használni. A csatornaprojekt tehát hosszú távon a turizmusnak és a kálisógyártásnak is jót tenne - vonják le végső következtetésüket a szerzők.

 

Forrás: MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...