Jump to content
PirateClub.hu

Távorvoslás karórával


E.Draven
 Share

Recommended Posts

Távorvoslás karórával

 

Az Exmocare nevű amerikai cég olyan karóra méretű bioszenzort fejlesztett ki, mely szinte tökéletes pontossággal detektál bizonyos szív- és érrendszeri zavarokat. A szerkezet a számítógépen riaszthatja a háziorvost, vagy akár a mentőket is.

 

417587_df0877e584a5f7466b72c0db6596a245_wm.jpg

 

Rengeteg kutatás irányul az orvosi távmonitorozó rendszerek fejlesztésére. Eddig még nem sikerült olyan eszközt kialakítani, mely nem zavarja viselőjét a mindennapi tevékenységében, és szenzorai megfelelően képesek detektálni a felmerülő problémákat. Ha folyamatosan egy szokásos 3 elektródás kórházi EKG berendezést viselnénk, elég pontosan előre tudnánk jelezni a különböző szívműködészavarokat - mondja Horváth Ádám [1] a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének munkatársa. Az elektródák felhelyezése igen komplikált, és a mozgásból származó műtermékek (jelekben keletkezett zavarok) miatt Horváth szerint tulajdonképpen lehetetlen folyamatosan használni egy ilyen készüléket.

 

Az amerikai Exmocare [2] nevű cég a csukóra helyezett infravörös LED-eket alkalmazva képes mérni a véráramlást és kiszámítani belőle a pontos szívritmust. A karóra nagyságú berendezésben, mozgásérzékelő (3 irányú gyorsulásmérő), bőrhőmérséklet-mérő és bőrvezetésmérő is helyet kapott. A BT2 [3]-nek (Better Technology, Jobb Technológia) hívott kütyü a hagyományos kórházi EKG-hez képest 90%-os pontossággal detektálja a szívműködést. A karórákban, illetve a mellkason elhelyezett övekben található szívritmus szenzorok nem alkalmasak arra, hogy szívműködés zavarokat jelezzenek előre a segítségükkel. A BT2 viszont a gyakorlati tapasztalatok tanúsága szerint szinte sosem riaszt tévesen, viszont mindig jelzi előre, ha valamilyen vészhelyzet van kialakulóban.

 

417589_690f06bcb45b4cbe8710eaec75c4ba05_wm.jpg

 

A jelenlegi modell bluetooth segítségével csatlakozik a számítógépen futó monitorozó programhoz, és az végzi el a megfelelő számításokat. A rendszer adaptálódik viselője adataihoz, felhasználva a többi hasonló jellemzőkkel bíró felhasználónál szerzett tapasztalatokat. Az internet segítéségével a háziorvos akár valós időben nyomon követheti a páciens életjeleit. A szoftver rendellenesség esetén automatikusan üzenetet, sms-t küldhet, de vészhelyzetben akár a mentőket is rögtön tudja értesíteni. Viselőjének attól sem kell tartani, hogy a kütyü lemerül, mivel alig 1 órás töltéssel 18 óráig működésképes a szerkezet.

 

A következő generációs modellnél már nem lesz szükség külön gépen futó alkalmazásra, a számításokat maga a hordható eszköz végzi, és GSM vagy WiFi segítségével továbbítja a megfelelő személyeknek. A BT2-t nem egyéni használatra szánja az Exmocare, hisz a riasztófunkción túlmenően csak orvosi felügyelet mellett lehet az előnyeit kihasználni. Ára jelenleg körülbelül félmillió forint.

Link to comment
Share on other sites

Távorvoslás karórával

 

... A jelenlegi modell bluetooth segítségével csatlakozik a számítógépen futó monitorozó programhoz, és az végzi el a megfelelő számításokat...

 

Most ezt azért nem vágom pontosan, de ez a számítógép hol is van? A bluetooth az nem max 100. m? Hogy megyek én reggelente kocogni? :D

 

hidden

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...