Jump to content
PirateClub.hu

A szenátusban elbukott a Detroitnak nyújtandó segély


bono92
 Share

Recommended Posts

 

A szenátusban elbukott a Detroitnak nyújtandó segély

december 12. 13:38

 

Hiába verték át a demokraták a képviselőházon, a szenátus nem szavazta meg a 14 milliárd dolláros hitelkeretet a három amerikai autógyártó számára, így most minden Bush elnökön múlik.

 

Úgy tudjuk, a javaslat megbuktatásában jelentős része volt az UAW-nak - az amerikai autóipari dolgozók szakszervezetének - amely nem volt hajlandó beleegyezni, hogy a detroiti gyártók már 2009-ben lecsökkentsék a dolgozók bérét arra a szintre, amennyiért az Egyesült Államokban autót gyártó külföldi cégek dolgoztatnak. Ezen kívül a szakszervezet azt a demokrata javaslatot sem fogadta el, amely szerint a gyártók részvényekkel fizették volna ki a nyugdíjasaiknak a tartozásként fennálló 10 milliárd dollárt.

 

A szenátus elutasító döntése persze még messze nem jelenti a történet végét, de mindenképp rossz hír. A GM és a Chrysler ugyanis könnyen fizetésképtelenné válhat akár egy-két hónapon belül, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Épp ezért valószínű, hogy az amerikai politikai döntéshozók valamiképp mégis megpróbálnak segíteni. Több lehetőség van: elképzelhető, hogy 2009 elején ismét a törvényhozás elé viszik a javaslat egy átdolgozott változatát, de sokak szerint Bush elnök is megoldhatja a dolgot azzal, hogy az elsősorban pénzintézetek támogatására szánt 700 milliárd dolláros keretből saját hatáskörben utal ki néhány milliárdot a detroiti gyártóknak.

 

A Bush adminisztrációnak ugyanis elemi érdeke volna, hogy az amerikai autóipar ne működésük utolsó napjaiban dőljön össze - magával rántva a republikánus párt elnöki esélyeit akár az Obama utáni időkre is - azaz a márciusi elnöki beiktatásig valahogy életben kell tartani Detroitot. Az azonban egyre kevésbé világos, hogy hogyan valósíthatják meg ezt a célt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...