Jump to content
PirateClub.hu

Kipróbálták a bolygóközi internetet


hankock
 Share

Recommended Posts

NASA sikeresen kipróbálta azt az új kommunikációs módszert, amelyet a földi internet mintájára fejlesztettek ki Vint Cerf, a világháló atyja segítségével.

 

- Ez az első lépés egy kozmikus kommunikációs hálózat kialakításához az internet mintájára - lelkendezett Adrian Hooke, a NASA űrhálózat-architektúráért és műszaki szabványokért felelős igazgatója.

 

A NASA az úgynevezett DTN (Disruption-Tolerant Networking) szabványt illetve szoftvert használta, hogy képeket küldjön és kapjon az Epoxi műholdról, amely jelenleg 32,4 millió kilométerre van a Földtől.

 

A szabványt (protokollt) a NASA az internet létrhozásánál is bábáskodó Vint Cerf (3. kép) segítségével dolgozta ki. Cerf amúgy most a Google cég egyik alelnöke.

 

DTN abban tér el a "hagyományos" internet protokolltól, hogy - mint arra a neve is utal - jól tűri az információfolyam váratlan megszakadását vagy az adás késlekedését, és nem feltételezi, hogy a hálózati kapcsolat folyamatosan működik. Végül is könnyen zavar támadhat egy műhold adásában, vagy éppen eltakarhatja előlünk egy hold vagy egy bolygó. Arról nem is beszélve, hogy ekkora távolságokból az információt hordozó elektromágneses sugár is komoly késéssel érkezhet. A Marsról például a bolygó Földhöz viszonyított helyzetétől függően 3,5-20 perc, amíg megérkezik a jel.

 

 

A DTN egyébként ugyanúgy kisebb, címzéssel ellátott csomagokra bontja az egyes dokumentumokat, például a képeket, mint az internet. Mint az ma már köztudott, az internetet eredetileg katonai célra találták ki, a cél az volt, hogy egy hálózat tetszőleges két pontja akkor is kommunikálni tudjon, ha a közvetlen kapcsolatot kilövik közöttük és az információ részeinek külön-külön, különböző kerülő utakon kell eljutniuk a célállomásra. Ezt az alapelvet a DTN is örökli, csak még inkább tűrnie kell a zavarokat.

 

Ezt például azzal érik el, hogy az információ csomagokat az egyes csomópontok nem törlik, hanem megtartják, ha a célállomás nem látható, és majd akkor továbbítják, amikor a cél előkerül.

 

- Jelenleg az űrben minden legénységnek manuálisan kell beállítania minden kapcsolatot és létrehoznia az összes parancsot amely meghatározza, hogy mely adatokat küldik el, mikor és hova - fejtette ki Leigh Torgerson, a DTN kísérletet irányító központ igazgatója a NASA pasadenai létesítményében, a Jet Propulsion Laboratoryban. - Ha a DTN szabvánnyá válik, mindez automatikus lesz.

 

A NASA és Cerf 10 éve kezdte el a DTN fejlesztését.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...