Jump to content
PirateClub.hu

Új kozmikus rejtély, itt a sötét áramlás


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Ha valakinek még nem lenne elegendő a sötét anyag és a sötét energia, akkor most íme egy újabb kozmikus fejtörő. Az univerzumban egyes anyag foltok látszólag rendkívül nagy sebességgel egy egységes irányba mozognak, amit lehetetlen megmagyarázni az ismert gravitációs erőkkel.

 

A csillagászok a jelenségnek a sötét áramlás nevet adták. A kutatók szerint annak a valaminek, ami maga felé húzza ezt az anyagot, kívül kell esnie a látható világegyetemen. A látható világegyetem alatt nem csupán az értendő, ameddig a szem vagy akár a legnagyobb teljesítményű teleszkópok ellátnak, valójában van egy alapvető korlátja az általunk észlelhető univerzumnak, függetlenül műszereink fejlettségétől. Az elméletek szerint a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtt jött létre, tehát ha a fény rögtön az ősrobbanás után elindult felénk, a legnagyobb távolság, amit megtehetett, 13,7 milliárd fényév. Az univerzumnak azonban lehetnek olyan részei is, amik ennél távolabbra esnek, mi viszont nem látunk tovább annál, mint amit a fény meg tud tenni az univerzum teljes kora alatt.

 

cluster.jpg

 

A tudósok a kozmosz legnagyobb szerkezetei, a hatalmas galaxishalmazok tanulmányozásakor fedezték fel az áramlást. Ezek a halmazok megközelítőleg ezer galaxis összességei, melyek közt számos egészen forró, röntgensugarakat kibocsátó galaxis is akad. A röntgensugarak és az ősrobbanásból visszamaradt kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás (KMH) kölcsönhatásának tanulmányozásával a tudósok nyomon tudják követni a halmazok mozgását.

 

A röntgensugarak nagy léptékű mozgásukkal szétszórják a fotonokat a KMH-ban, eltolva hőmérsékletét az úgynevezett kinematikus Szunyajev-Zeldovics (SZ) effektus hatására. Ezt a hatást eddig még nem sikerült galaxishalmazok esetében kimutatni, szemben az SZ-effektus termális válfajával, ami azonban körülbelül egy egész nagyságrenddel erősebb. Alexander Kashlinsky a NASA Goddard Űrrepülő Központjának asztrofizikusa azonban úgy vélte, ha nagy számú halmazzal próbálnák keresni a gyengébb SZ-effektust, akkor sikerrel járhatnának. Kutatócsoportjával 700 halmazból álló katalógust kezdett tanulmányozni, ami kiterjedését tekintve eléri a 6 milliárd fényévet, megközelítőleg a látható univerzum felét. A halmazkatalógus adatait összevetették a NASA WMAP műholdja által készített KMH-térképpel, ami meglepő eredményeket hozott.

 

Az elemzés szerint a halmazok közel 3,2 millió kilométert tesznek meg óránként a Centaurus és a Vela csillagkép közötti terület felé. Ez a mozgás különbözik az univerzum kifelé történő terjeszkedésétől - amit elméletileg a sötét energia gyorsít. "Egy rendkívül jelentős sebességre bukkantunk, ami ezen felül nem csökken a távolsággal, legalábbis amíg mérni tudjuk" - nyilatkozott Kashlinsky a SPACE.comnak. "A látható univerzumban az anyag nem tanúsíthat ilyen mérvű áramlást."

 

moving.jpg

A mozgó galaxishalmazok forró gáza (fehérrel) eltolja a KMH hőmérsékletét. Több száz távoli halmaz mozog az égbolt egy foltja (lilával jelölve) felé

 

A kutatók ebből arra következtetnek, hogy bármi okozza is a halmazok mozgását, annak az ismert univerzumon kívül kell elhelyezkednie. A felfúvódás elmélete szerint az általunk látott világegyetem csak egy kis téridő-buborék, ami gyors tágulásnak indult az ősrobbanást követően. A kozmosznak azonban más részei is lehetnek ezen a buborékon túl, amiket mi nem láthatunk. Ezekben a régiókban a tér-idő egészen más lehet, valószínűleg nem tartalmaz csillagokat és galaxisokat, amik csak a mi buborékunk adott tömegsűrűségének következtében alakultak ki. Rendelkezhet azonban hatalmas, nagy tömegű szerkezetekkel, sokkal nagyobbakkal, mint amik a látható univerzumban találhatók, ezek vonzhatják magukhoz a galaxishalamzokat, előidézve a sötét áramlást.

 

"A mozgásért felelős szerkezeteket olyan távolságba tolta ki a felfúvódás, hogy becslésem szerint több százmilliárd fényévnyire lehetnek, amit a legmodernebb távcsövekkel sem láthatunk, mert az általuk kibocsátott fény nem képes elérni minket" - taglalta Kashlinsky. "Egy ilyen koherens folyam létrehozásához valamilyen egészen különleges szerkezetre lenne szükség, talán egy meggörbült téridőre, ez azonban pusztán csak spekuláció."

 

Bár a felfúvódás elmélet számos fura arculatot jövendöl a távoli univerzumnak, nem sokan számoltak a sötét áramlással. "Nagy meglepetés volt ez nekünk, és feltételezem mindenki másnak is" - mondta Kashlinsky. "A felfúvódás bizonyos modelljeiből lehet ugyan következtetni ilyen szerkezetekre, és az irodalomban van is néhány utalás, ezt azonban nem igazán vettük komolyan, mostanáig."

 

A kutatás részleteiről az Astophysical Journal Letters október 20-i száma számol be.

 

Link to comment
Share on other sites

Azért ez kicsit szerintem íjjesztő föleg ez a része : "Rendelkezhet azonban hatalmas, nagy tömegű szerkezetekkel, sokkal nagyobbakkal, mint amik a látható univerzumban találhatók".

Na de szerintem ezekről kár töprengenünk mikor még a saját bolygónkat se ismerjük teljesen. Köszi a hírt tetszett.

Link to comment
Share on other sites

Durva számomra ilyeneken elmélkedni, nagyon érdekes dolgok vannak a világűrben, amiről az embereknek fogalmuk sincs, hogy valójában mik! Talán soha nem is fogjuk megtudni, max a halálunk után, ha létezik túlvilág, bár ezt inkább nem fejtegném, hisz "élő" fejjel erről sincs sok fogalmam :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

:blink: érdekes, szeretem az ilyen témájú híreket, mindig el is gondolkozok rajtuk. <-reagálva a hírre :)

 

 

vélemény ---> Előre elnézést kérek a véleményezésem miatt, nem akarok senkit megbántani. Na akkor hol is kezdjem?

Tök jó, hogy vannak ilyen kutatások, jó, hogy egyes emberek őszintén, nagy elszántsággal megpróbálnak nyújtani a tudomány határain, de milyen áron? Dollármilliárdok mennek el, azért, mert az USA jobb műholdat akar mint Oroszország. Engem nem zavar, tőlem lőjjenek ki annyi teleszkópot meg műholdat amennyit akarnak, de másra is fordítanának ennyi pénzt. pl. Afrikában gondolom nem egy ember életet lehetne megmenteni egy ilyen projekt költségvetésének a töredékéből. Nem fikázom a tudósat, új dolgokat felfedezni jó egy szintig. Az univerzum végtelen, akármi lehetséges, akármi megtörténhet, akármi kialakulhat, végtelen számú kérdésre lehetne megpróbálni válaszolni. Fogalmunk sincs szinte semmiről. Kérdem én, biztosan a világegyetem "problémáival" eseményeivel kell törődni? Másodsorban akár számomra vagy a többiek számára, egy ilyen hír tényleg ijesztően hat. PrinceCherry, magyar0 vagy atlasznak tökéletesen igaza van. Mi mint kívülállók, "tudatlanok" semmit nem tudunk ennek a hátteréről, azt sem tudjuk hogy egyáltalán igaz-e. Gondolj bele, van egy laikus ember, aki nem szakavatott, elolvassa a professzor cikkét és mit ért meg? *Azt hogy hatalmas, gyorsan megy és nem tudunk róla semmit. Ergo készen is van egy világvége elmélet, ami máris ottvan a köztudatban és okot ad embereknek a pánikra. Habár 13,7 milliárd éve is ott volt, csak akkor még nem tudták és nem mondták ki. Ujabb kérdés: miért jó tudni hogy van? ;)

 

Lehet, hogy velem van a baj, de akárki helyében, én jobban aggódnék amiatt, hogy holnap elüt-e egy busz.

*itt külön elnézés, nem arra utalok hogy tudatlan vagy, csak az a mondat tökéletesen leírja a félelem tárgyát és nem akartam újrafogalmazni :P Hát röviden ennyi, vitatkozni lehet, véleményeket is szívesen fogadok :rolleyes::)

Link to comment
Share on other sites

Szerintem ne az űrkutatásra szánt pénzeket akard megszüntetni... Vannak nagyobb, értelmetlenebb kiadások is: "Bush a Pentagon számára 515,4 milliárd dollárt kér a kongresszustól, az iraki és afganisztáni háborús költségvetést nem számítva.... Az iraki és afganisztáni műveletekre Bush 70 milliárd dollárt irányoz elő, ami azonban csak néhány hónapra elegendő. Az elnök idén összesen 193 milliárd dollárt kért a két háborúra a törvényhozástól..."

Vagyis összesen 708,4 milliárd dollár a hadi költségvetés...

Ehhez képest a NASA 2008-ban 17,3 milliárd dollárral gazdálkodhat...

Link to comment
Share on other sites

Engem meg az ilyen cikkek kivancsiva tesznek nem megilyesztenek, mert nincs mitol felni.... Mert ha letezik is akkoris nagyon messze van meg, masdsorban mi ugy sem fogjuk aztmegelni, de ha nem letezik akkor targytalan az egesz.

Nem ertek eggyet azzal hogy az urkutatasra nem kell ennyi penzt szanni, sot meg tobbet.....

Mivel amit a NASA-nal ESA-nal, az oroszoknal kifejlesztenek/kifelylesztettek azt a mindenapi eletben is hasznaljuk......

Most nem tudom feljorlni hogy hany megoldas talamany stb.... szarmazik ettol a tudomnyagatol amit a mindenepokban haznalunk.

Az afrikaiakat is kell segiteni.... es segitit is a vilag de az olyan mintha egy feneketlen kutba dognad a penzed.... ott mindig is igy eltek es igy is fognak.... az emberekkel van a baj....\

ramatinak meg igaza van hogy az amerikaiak sokat koltenek haborura..... de ez az o penzuk .... azt csinalnak amit akarnak vele... de remeljuk hogy az uj elnokkel kicsitt visszabb vesznek...

 

Link to comment
Share on other sites

Érdekes és elmondanám hogy engem is megijeszt.

No persze ez is csak egy emberi reakció, ahogy mondani szokás...Mindentől félünk amit nem ismerünk. Ezt csak annyival egészíteném ki hogy akkor is ha nem ismerjük be. Jó cikk köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szerintem a tudomány megéri a pénzét főleg ha arra gondolunk hogyha nem költöttek volna erre pénzt vagy a pénz szabott volna határt az univerzum rejtelmeinek megismerésében mint pl: a fény sebessége, galaxisok távolsága.Akkor Einstein lehet hogy soha nem gondolkodik el ezeken a dolgokon és nem alkot elméletet és nem netezgetünk itt (mert ugyebár a legtöbb dolog az ő felismeréseinek és fantáziájának köszönhetünk.(a fény energia az energia pedig fény) . Nem a tudományokba beleölt pénzen van a lényeg mert az mindig megtérítené saját magát, hanem a kapitalizmus útvesztőjével amiben őrlődik az ember. A kapitalizmus előnye a fejlődés, a hátránya pedig a szociális káosz amit nem lehet örökre egyensúlyban tartani ha többet vesznek el mint amit adnak. Ez a rendszer össze fog omlani lsd:USA és azután vagy megismétli magát a történelem vagy nem. Egyenlőre ezen még nem nagyon léptünk túl és nem is fogunk amíg a motivációs alap a pénz marad és egyes emberek továbbra is pénzben mérik az intelligenciát.

 

Link to comment
Share on other sites

Engem se nem rémísztett meg se nem tett kíváncsivá egy nagy fekete paca ami ~13 milliárd év alatt sem ért ide :huh: ? Azon kívül ahogy olvastam a kommenteket abban tényleg egyetértek hogy a tudámány az amitől semmiféle képpen nem kéne megvonni a támogatásokat, mert igaz hogy cska hosszútávon, de van haszna :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...