Jump to content
PirateClub.hu

A legrobbanékonyabb izom


Millye
 Share

Recommended Posts

A tudósok megállapítása szerint a jelenleg ismert állati izmok közül a legnagyobb energiával egy trópusi szalamandra nyelvizma képes kivágódni.

 

A közép-amerikai óriás pálmaszalamandra (Bolitoglossa dofleini) gyorsan mozgó rovarokra vadászik. A rovarok elfogásához nyelve – 1 kilogramm izomra átszámítva – 18 000 watt energiával robban ki. Az eddigi rekordot a Colorado-folyami varangy (Bufo alvarius) tartotta 9600 watt/kilogrammal.

 

Stephen Deban, az amerikai Dél-Floridai Egyetemről a National Geographic News-nak úgy nyilatkozott, hogy a neve ellenére kisméretű szalamandra erejének titka a „ballisztikus” nyelvkilövő mechanizmusban rejlik. Deban csoportja nagy sebességű videokamera és beültetett elektródok segítségével tanulmányozta több rokon szalamandrafaj zsákmányszerző viselkedését. Eredményeiket a Journal of Experimental Biology szaklapban tették közzé.

Deban szerint az óriás pálmaszalamandra nyelvének működése nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a nyílvessző elrepül az íj húrjáról. A kétéltű állat csontos nyelvét egy kezdeti energialökés lövi ki, és saját impulzusának hatására röpül előre. Az „íj”-at a szalamandra szájában lévő rugalmas rostok alkotják, amelyek megfeszülve tárolják az izomenergiát, majd valamennyien egyszerre szabadítják ezt föl.

 

„Az ember olyan lassan ajzhatja fel az íjat, ahogy csak akarja, de amikor elengedi a húrt, a nyílvessző rendkívül nagy energiára tesz szert” – magyarázta Deban.

 

A szalamandra nyelvének ballisztikus kilövése lehetővé teszi, hogy a nyelv ragadós vége néhány ezred másodperc alatt – 50-szer gyorsabban, mint a szempillantás – elérje a zsákmányt. Ez a sebesség nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kétéltű ellensúlyozza a néhány rovar által kifejlesztett ellenintézkedéseket.

 

A tücskök és a csótányok olyan érzékelőkkel vannak ugyanis fölszerelkezve, amelyek képesek érzékelni a közeledő nyelv által keltett parányi légáramlatokat. Ezek az érzékelők közvetlenül a meneküléshez használt izmokkal állnak összeköttetésben. Mindez azonban nem nyújt védelmet a szalamandra villámgyors nyelve ellen.

 

Nem a szalamandra az egyetlen állat, amely fölhúzott „rugóval” segít rá a nyers izomerőre. Hasonló mechanizmusok találhatók a pulykák és a békák lábában, valamint a kaméleonok nyelvében.

 

A szalamandra és a kaméleon egyébként igencsak rászorul erre a segítségre, ugyanis – a nyelvüket leszámítva – lassú mozgású állatok, esélyük sem lenne a gyors mozgású rovarok utolérésére. De nem is próbálkoznak ezzel. E helyett szinte mozdulatlanul ülnek és várnak, hogy arra tévedjen egy gyanútlan áldozat. Ekkor lecsapnak – a nyelvükkel. E taktikának még az az előnye is megvan, hogy mozgásukkal nem hívják fel magukra a rájuk vadászó ragadozók figyelmét.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...