Jump to content
PirateClub.hu

A magány fázóssá tesz


Nicky066
 Share

Recommended Posts

A magány fázóssá tesz

 

A Torontói Egyetem kutatói szerint a magukat magányosnak érző emberek alacsonyabbnak érzik a hőmérsékletet, mint azok, akik egy csoport elfogadott tagjaként tekintenek magukra – írja az MTI. Az egyetem pszichológusai több kísérletben is bizonyították, hogy a kirekesztettség negatív érzését átélő emberek jóval hidegebbnek érzik ugyanazt a szobát, mint azok, akik jó lelkiállapotban vannak.

 

Az egyik kísérletben a kutatók két csoportra osztották a kísérleti alanyokat, majd az egyik csoport tagjaitól azt kérték, hogy idézzék fel a magány érzetéhez kötődő élményeiket, míg a másik tagjai arra emlékeztek, amikor egy csoport befogadta őket. Ezt követően megkérték őket, hogy becsüljék meg a szoba hőmérsékletét: a becslések 12 és 40 Celsius-fok között ingadoztak, és a kirekesztettség érzését átélők határozottan alacsonyabbnak ítélték a hőmérsékletet. A kísérlet arra is fényt derített, hogy a magány érzését átélők inkább vágynak forró italokra és ételekre, mint üdítőre, vagy almára. A kutatók szerint ez azt igazolja, hogy a kirekesztettség érzéséből következően a kísérleti alanyok konkrétan fáztak - derül ki a Psychological Science-ben közzétett beszámolójukból.

 

"Ez lehet az oka annak, hogy az emberek gyakran az időjáráshoz kötődő metaforákkal írják le társas helyzetüket" - jegyezte meg Chen-Bo Zhong, a kísérlet vezetője. A beszámoló szerint az alacsony hőmérséklet a depressziós tünetek elszaporodásához is vezethet, valamint felveti, hogy a kutatás eredményei segíthetik a magány és szomorúság érzéseinek kezelését: a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy egy meleg tárgy érintése, a hőméréséklet növelése, vagy valamilyen forró táplálék fogyasztása egyaránt csökkentheti a magány érzését. A kutatók úgy vélik: a már régóta ismert, a fény hiánya és a rossz közérzet közti kapcsolathoz hasonló összefüggés áll fenn az alacsony hőmérséklet és a depresszió között, így a fényterápiához hasonlóan egy fajta hőmérsékletterápia is segíthet az úgynevezett téli depresszióban szenvedőkön.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...