Jump to content
PirateClub.hu

Aszpirinnel üzennek egymásnak a növények


roggenbrot
 Share

Recommended Posts

Aszpirinszerű anyagot állítanak elő a stressznek, például aszálynak kitett növények - állapították meg amerikai kutatók. A szakértők szerint a gáz halmazállapotú kemikália azért jön létre, hogy fokozza a növények biokémiai védekezőképességét.

 

A kutatók szerint a növények gázkibocsátásának megfigyelésével előre lehetne jelezni a terméskiesést, és arra is figyelmeztettek, hogy az anyag más, ipari gázokkal keveredve növeli a légköri szennyezés szintjét.

 

A növények által stresszhelyzetben, így aszálykor termelt gáz fokozza biokémiai védekezőképességüket és ellenállóbbá teszi őket - magyarázta a kutatás vezetője, Thomas Karl.

 

A coloradói Nemzeti Atmoszférakutató Központ munkatársa hozzátette: "A mérések azt mutatják, hogy jelentős mennyiségű kémiai anyag mutatható ki a légkörben, amikor a növényeknek aszállyal, szokatlan hőmérsékletváltozással vagy más stresszes helyzettel kell megküzdeniük".

 

A kutatásról a Bioscience című szaklapban számoltak be a szakértők; a cikkben elárulták, hogy véletlenül figyeltek fel a gázra - a metil-szalicilátra - és az összefüggésre, amikor egy diófacsoport által kibocsátott illékony anyagok összetételét vizsgálták.

 

Thomas Karl szerint a gáz megjelenése intő jel lehet a gazdák számára, akik még idejében lépni tudnak a növények védelmében.

 

A kutató úgy véli: az is lehetséges, hogy az anyag kibocsátásával a növények a veszélyekre figyelmeztetik egymást. "A kutatási eredmények kézzel fogható bizonyítékai annak, hogy a növény-növény kommunikáció jelen van" - mondta.

 

 

Elég érdekesnek tartom ezt a dolgot, szerintem még nagyon sok eddig ismeretlen dolog ki fog derülni, hogy a növények hogyan kommunikálnak...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...