Jump to content
PirateClub.hu

Mamutleletekre bukkantak Kozármislenynél


roggenbrot
 Share

Recommended Posts

Mamutok és őslovak maradványai kerültek elő a napokban a földből a Baranya megyei Kozármislenynél. Az autópályán dolgozó markológép fordította ki a földből a jégkorszaki csontokat és fogakat. A tudósok negyed óra alatt több mint tíz maradványt találtak, ezért most feltárják az egész területet.

 

„Magyarországon, itt a Kárpát-medencében nem volt jéggel borított terület, viszont jégelőtéri, nagyon hideg, száraz, füves terület volt. Úgy kell elképzelni, mint egy mai tundrát. Ezen a klímán, érezte magát nagyon jól a mamut” - mondta Varga Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Földrajztörténeti Intézetének adjunktusa.

 

Az óriás méretű ormányos a jelenlegi Szaharától délre eső területeken fejlődött ki, egyes csoportjai elvándoroltak egészen Kelet-Szibériáig. A most megtalált leletek alapján már biztos, hogy Magyarországon is megfordultak.

 

A mamutcombcsontot egy markológép fordította ki a földből az M6-os építése közben. A munkás szólt a tudósoknak, akik azonnal a területre jöttek. 15 perc alatt találták meg a többi leletet. Azt mondják akár dögtemető is lehet a föld mélyben.

 

A szakemberek szerint egy patak összemoshatta a mamut és őslótetemeket, ezért valószínűleg még több száz maradványt találnak a területen.

 

forrás: Független Hírügynökség

 

 

Na lám, ilyen haszna is van egy építkezésnek, pedig erre nem is gondolnánk :)! Nem sok ilyen mamut lelőhely van szerintem ma Magyrországon, úgyhogy örüljünk neki, hogy megtaláltak egyet ;).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...