Jump to content
PirateClub.hu

Hosszú műszak a Marson


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Megint talált vízre utaló jeleket a Phoenix a Marson, de az adatokat még ellenőrzik. A talajszonda mindenesetre jól működik, írta meg a Hírek.csillagászat.hu.

 

A 33 órán keresztül tartó folyamatos munkával a Phoenix-szonda túl van eddigi leghosszabb ébrenlétén. A kedden befejezett műveletsor célja az volt, hogy a leszállóegység meteorológiai állomása, sztereo kamerája, valamint talajszondája és a terület felett elhaladó Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) egyszerre vizsgálja a légkörben és a talajban egy nap alatt végbemenő változásokat.

 

Elsősorban olyan jeleket kerestek, amelyek arra utalnak, hogy a különböző napszakokban hogyan változik a talaj víztartalma, előfordul-e hogy a szilárd jégből vizgőz szublimál a légkörbe.

 

Michael Hecht, a MECA műszeregységért felelős csapat vezetője így fogalmazott: "Valamilyen elmozdulás, vagy halmazállapot-változás nyomait keressük. A talajszonda remekül működik, a vizsgált területen már jelezte az elektromos tulajdonságok megváltozását. Lehetséges, hogy ez összefügg a víz jelenlétével, de még elemezzük a kapott adatokat."

 

Korábban a TEGA egység hevítőkemencéinél problémák akadtak az ajtók működtetésével. A szondáról most érkezett képek megerősítették, hogy a következő vizsgálatra kiválasztott cella ajtaja az utasításoknak megfelelően kinyílt, így ez nem akadályozza a további munkát.

 

A fent említett műveletekkel párhuzamosan a következő mintavétel előkészületei is folytatódtak. A Snow White fantázianévre keresztelt árok alján (kb. 5 centiméteres mélységben) a motorizált reszelő újabb tesztjére került sor. A robotkar először egy kaparó mozdulattal friss mintát tárt fel, majd a reszelő négy részletben választott le apró darabokat a szilárd felületről. A harmadik lépésben egy penge gyűjtötte össze az előkészített törmeléket.

 

A próbaművelettel arról akartak megbizonyosodni, hogy képesek a marsi reggel folyamán gyorsan elvégezni a mintavételt, így minimalizálható a begyűjtött anyag párolgása, mielőtt az a TEGA kemencéjébe kerülne

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...