Jump to content
PirateClub.hu

Műholdképek a gyakorlatban


Venheidem
 Share

Recommended Posts

A műholdképek gyakorlati alkalmazásai közül ezúttal a tengerhőmérséklet térképezését mutatjuk be - méghozzá olyan vizeken, ahol mostanában számos honfitársunk nyaral: az Adrián és az olasz partokon.

A MODIS-felvételek nemcsak a látható fény hullámhosszán készülnek: a rendszer 36 hullámhossz-tartományban készít digitális képeket, amelyből csak három, a hobbigépek által is rögzített vörös, zöld és kék esik a látható tartományba. A többi adat az infravörös fény erősségét mutatja. Ennek különböző változatai másképp érzékenyek a légkörre, annak összetevőire, a szárazföld és a vízfelszín hőmérsékletére, és más környezeti paraméterekre. A MODIS két színtartományát úgy tervezték meg, hogy azok különösen jól elősegítik a vízfelszínek hőmérsékletének térképezését.

20080717muholdkep1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az Adria, a Jón- és a Tirrén-tenger 2008. június 25-én

 

Ahhoz azonban, hogy a digitális infravörös adatokból pontos hőmérséklettérképet készítsünk, nagyon fontos a légkör hatásának különválasztása. A felhős területeken például egyáltalán nem is látszik a felszín, így alattuk nem térképezhető a hőmérséklet. Részben átlátszó páraréteg alatt, annak érdekében, hogy az eredményként kapott hőmérséklet-értékek ne torzuljanak túlságosan, légköri korrekciós eljárásokat kell alkalmaznunk. :)

21311328720080717muholdkep1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az Adria, a Jón- és a Tirrén-tenger 2008. július 9-én

 

A fenti két eredménykép közel ugyanazon délelőtti órában készült, két hét különbséggel. A képek azonos hőmérsékleti színkódolással mutatják be az Adria, a Jón- és a Tirrén-tenger felszínének hőmérsékletét. A fekete foltok a felhők miatti adathiányt mutatják. Jól láthatók a tengerek különböző hőmérsékletű kisebb áramlásai, de leginkább az, hogy a két hét alatt körülbelül három Celsius-fokot emelkedett az ábrázolt tengerek felszínének átlagos hőmérséklete.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételeit június 25-én, illetve július 7-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

[Origo]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...