Jump to content
PirateClub.hu

33 éves a digitális fényképezőgép


navidad[X]
 Share

Recommended Posts

33 éves a digitális fényképezőgép

 

Steve Sasson, a Kodak egyik mérnöke 33 évvel ezelőtt rakta össze a világ első digitális fényképezőgépét. Gyorsan elrejtették jó mélyre.

 

A mindenféle kütyüből összerakott szerkezet a CCD lapka (igen, már létezett) által felvett képeket egy szalagra rögzítette, és egy másik készülék közbeiktatásával egy tévén jelenítette meg. Persze a kép maga még fekete-fehér volt. A hordozhatóságot tekintve Sasson találmánya kb. 4 kg volt, kinézetét tekintve pedig könnyedén összekeverhető volt egy konyhai masinával.

 

0619digi3.jpg

 

Mégis, ha évtizedekkel ezelőtt kész volt a technológia magja, miért tarthatott ennyi ideig a tényleges áttörés? Nos, a késlekedés egyik okozója maga a fényképezőgép gyártó, mely bevételeinek döntő részét a filmtekercsek eladásából szerezte. A prototípust ugyan bemutatták a Kodak vezetőinek, ám azok a prezentáció után nem lelkesedtek a dologért. "A prototípusom akkora volt, mint egy nagyobb kenyérpirító, de a műszaki emberek imádták" - nyilatkozta Sasson. "Mivel nem használt filmet, a menedzsment reakciója annyi volt, hogy 'csodás, de ne mesélj róla senkinek.'"

 

Bill Lloyd technológiai vezető egyáltalán nincs meglepődve ezen, a New York Times-nak tett nyilatkozata szerint "Öt éve vagyok a cégnél, és még ma sem tudom, mennyi mindent birtokol a cég. Úgy néz ki, a Kodak antitesteket fejlesztett ki minden ellen, ami a filmes részleggel versenyezhetett volna." És hogy a vállalatnak bőven van szellemi tulajdona jól jellemzi az a tény, hogy ezer kutató-fejlesztő munkatársuk van, és a szabadalmakból származó bevételeik éves szinten 250 millió dollárra rúgnak.

 

0619digi1.jpg

 

Persze a világ változik, és a fejlődés megállíthatatlan: a Kodak filmes részlege manapság ötödakkora, mint két évtizeddel ezelőtt volt, az egykor 145 ezer embernek munkát adó gigász 2007 végén már csak 27 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. A vállalat az innen kieső bevételeket a digitális termékekkel pótolja. 2001-ben Sasson - aki továbbra is a Kodaknál dolgozik - ismét bemutatta a találmányt a nagyközönségnek. A mérnök víziója - a CCD szenzor, a tévéhez kapcsolhatóság és a filmtekercsek kiváltása - napjainkra világszerte elterjedt megoldássá vált.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...