Jump to content
PirateClub.hu

Átverés a most felfedezett indián törzs


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Nem igaz, hogy azok az amazóniai indiánokról készült képek, amelyek a május végén bejárták a világsajtót, egy újonnan felfedezett törzs tagjairól készültek. Ezt maga a képek készítője vallotta be ? írja többek között a National Geographic honlapja.

 

Az amazóniai törzsről május végén röppent fel az első hír , és nem sokkal ezután a róluk készült fotók is bejárták a világsajtót. A légifelvételeken nomád körülmények között élő, testüket festékkel borító indiánok láthatók, akik fegyverekkel próbálják elkergetni a képeket készítő repülőket.

 

A fotók április végén és május elején készültek, és nem hamisítványok. A képeket a brazíliai Nemzeti Indiánvédelmi Alapítvány (Funai) egyik indiánszakértője, José Carlos Meirelles készítette, majd elküldte a Survival International nevű, nemzetközi őslakosvédelmi szervezetnek saját állítása szerint azért, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen veszélyt jelent a gyorsan terjedő civilizáció a törzsre. Meirelles akkor elmondta, hogy már évek óta tudnak a törzs létezéséről, de csak most tudta lefényképezni a tagjait. Ennyi csúsztatás még belefért volna abba, hogy a törzs megkapja az "újonnan felfedezett" jelzőt (teljesen szokványos, hogy több év felderítőmunka előz meg egy kapcsolatfelvételt a hasonló vademberekkel). Meirelles azonban most bevallotta, hogy a törzsről valójában már majdnem száz éve tudnak a kutatók.

 

http://index.hu/gal/?dir=0806/tech/amazonia/

Meirelles képei a törzsről (AFP)

 

Tudnak róluk, de nem ismerik

 

A törzset ugyanis 1910-ben fedezték fel, és azóta tudják, hogy a perui-brazil határ közelében élnek, viszont az átverés ellenére igaz, hogy eddig még senki nem tudott kapcsolatba lépni ezzel a zárkózott csoporttal, és nem tudni, ők pontosan mennyit tudnak a külvilágról. Így a fotóknak továbbra is nagy a jelentősége, csak éppen nem egy most felfedezett törzset ábrázolnak.

 

Meirelles és a Funai korábbi elnöke, Sydney Possuelo szükségesnek lépésnek nevezték a fotók nyilvánosságra hozatalát. Az indiánvédők úgy látják, hogy a térségben érdekelt olaj- és faipari cégek igyekeznek jelentéktelenné tenni az őslakosok védelmének kérdését, ráadásul a törzs élettere az illegális fakitermelőktől sincs biztonságban. Peruban magas rangú képviselők tagadták, hogy léteznének érintetlen törzsek a dzsungelben, de Possuelo szerint hasonló kételyeket hallani Brazíliában is. Meirelles részéről nyilván marketingfogás volt, hogy elhallgatta, ismert törzset fényképezett le. A képek így bejárták a világot és felhívták a figyelmet a térség őslakosainak problémáira.

 

Mint Meirelles elmondta, a törzs tagjai elöl borotválják a fejüket, de hajukat hátul hosszan meghagyják. Gyapotot termesztenek vagy gyűjtenek a dzsungelben, ebből készítenek maguknak ruhákat és függőágyakat, kunyhóikat pedig pálmalevelekkel fedik be. Nagy ültetvényeken termesztenek gabonát, tököt, krumplit és banánt, és valószínűleg halásznak, valamint nagyobb állatokra, például tapírra vadásznak. A törzsnek három csoportja ismert, a legközelebbi szomszédok is 150 kilométerre laknak egymástól. Nagyon nehéz még lefotózni is őket, mert amint meghallják a repülő hangját, elbújnak. "Valószínűleg valamilyen kellemetlen élményük van a repülőkről" fogalmazott a szakember.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...