Jump to content
PirateClub.hu

Járműirányítás gondolatokkal


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Egy újfajta hightech sisak és a gondolatok segítségével braunschweigi tudósoknak sikerült irányítaniuk modellautókat.

 

"Mindez azt jelenti, hogy az emberi agyat és a gépeket összekötő egyszerű interfész álma valósság lett" - jelentette ki Meinhard Schilling professzor, a braunschweigi Carolo-Wilhelmina Műszaki Egyetem Elektrotechnikai és Elektronikai Méréstechnikai Intézetének vezetője. Az eljárás a klasszikus és jól bevált elektroencephalogramon (EEG) alapul. Az EEG képes mérni az agyi idegsejtek elektromos tevékenységét.

 

0620agysisak.jpg

 

A braunschweigi kutatók rendszerének újdonsága az, hogy nincs közvetlen elektronikus kapcsolat a készülék és a fej között. A sisakban elhelyezett elektródák ugyanis a fejbőr érintése nélkül végzik a munkájukat. A fejfedő ráadásul másodpercek alatt üzemképes és használatakor nincs szükség a hagyományos EEG-knél alkalmazott kontaktgélre sem. "Ahhoz, hogy az egész működjön, a kísérletben résztvevő személynek egy adott mintára kell koncentrálnia. Egy monitoron két különböző minta villog különböző frekvenciákon. Amennyiben az illető a baloldali mintára összpontosít, akkor a modellautó balra fordul el, ha a jobboldalira, akkor jobbra. Amennyiben egyikre sem koncentrál, akkor az autó egyenesen előre megy.

 

A használt szenzor alig nagyobb átmérőjű a két eurós érménél és így csak kicsit nagyobb a hagyományos EEG-elektródáknál" - ismertette a sisak működését Meinhard Schilling. A braunschweigiek szorosan együttműködtek a fejlesztésekben a berlini Charité Egyetemi Klinikával és a Fraunhofer Intézet Számítógéparchitektúra és Szoftvertechnikai Intézetével. A professzor úgy vélte, a sisakot a jövőben használhatják majd az egészségügyi diagnosztikában éppúgy, mint a tolószékek és a protézisek, valamint a számítógépes játékok irányításában.

 

Korábban már készült gondolatokkal irányítható végtagprotézis és ezen az elven működő robotkéz, két amerikai vállalat pedig a számítógépes játékok gondolatokkal való irányítását lehetővé tévő készüléken dolgozik.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...