Jump to content
PirateClub.hu

Tequilából készítenek félvezető gyémántokat


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Az arany és az ezüst tequila után itt a gyémánt is, de sajnos az új változat fogyasztásra alkalmatlan. Annál nagyobb viszont a tudományos jelentősége.

 

A gyémánt normális esetben szigetelő anyag, de ha nem elég tiszta, akkor félvezetőként viselkedik, írja [1]a New Scientist. Mivel a gyémánt sokkal keményebb, mint a szilícium, jól használható extrém környezetben, ahol a szokványos félvezető hamarabb tönkremenne.

 

Viszont a gyémántfilm előállítása nagyon költséges. Szerves anyagot kell elpárologtatni, és szabályozni kell az atomok kristályosodásának a folyamatát. A munkát jelentősen megkönnyíti, ha az alapanyagban nagyjából ugyanannyi oxigén és szén van, és emellett még tartalmaz némi hidrogént is.

 

Kiderült, hogy a tequila kiváló alapanyag, és talán nem is annyira meglepő, hogy a mexikói Nueva Leon egyetem kutatói, Javier Morales és munkatársai mutattak rá az ital tudományos jelentőségére. Nyolcvan szeszfokos tequila felhevített gőzét fecskendezték be egy alacsonynyomású kamrába. Méréseik szerint a tesztfelületen lerakódott szén gyémántstruktúrába rendeződött.

 

Más alkoholos italokkal ugyanezt az eredményt érték el, és egyelőre nem tisztázott, hogy a kommersz italokkal gyorsabban lehet-e gyémántfilmet előállítani, mint egyszerű acetonnal.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...