Jump to content
PirateClub.hu

Alakul a marsi életdetektor


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Egyre tökéletesebbé válik az az eszköz, ami nem csupán a molekuláris élet építőelemeinek leghalványabb jeleinek felfedezésére alkalmas, de képes megállapítani, hogy azt élőlény hozta-e létre.

exomars.jpg

 

A NASA által finanszírozott Urey nevű eszköz - melynek hivatalos elnevezése Mars Szerves és Oxidáns Detektor - már bizonyította képességeit a Föld egyik legsivárabb területén, a chilei Atacama-sivatagban. Az eszköz annak ellenére, hogy az amerikai űrügynökség által szponzorált fejlesztés, egy európai küldetés, az ExoMars tudományos csomagjának része lesz, ami 2013-ban indul útnak. Az Európai Űrügynökség (ESA) tervei szerint az ExoMars marsjárója a vörös bolygó talajmintáit finom porrá őrli, amit elemző műszerei, köztük az Urey vesznek szemügyre az élet jelei után kutatva. A mintákat egy fúró segítségével a talajszint alól gyűjti be a robotegység.

 

"Az Urey-t az élethez köthető kulcs molekulák észlelésére terveztük, érzékenysége körülbelül milliószorosa a korábbi hasonló műszereknek" - nyilatkozott dr. Jeffrey Bada, a kaliforniai Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársa, aki az eszköz különböző alkotóelemein dolgozó tudósok és mérnökök munkáját koordinálja. Kiemelte, hogy a műszer az aminosavak egészen elenyésző koncentrációját is könnyedén felfedezi.

 

Ha a fentiekből még nem derült volna ki, az ExoMars elsődleges célja az élet utáni kutatás. Rendkívüli szerves vegyület észlelési képességeivel ennek a célkitűzésnek a központi eleme az Urey lesz, taglalta Bada egyik helyettese, a holland Leiden Egyetem kutatója, dr. Pascale Ehrenfreund, aki a projektben szintén részt vevő európai szakemberek munkáját felügyeli.

 

Visszatérve az aminosavakra, a Földön minden élet ezen savak láncaiból áll össze, így alkotva proteineket. Aminosavat azonban nem csak élő organizmus képes előállítani, azaz a Marson ha aminosavakra is bukkannak, az még lehet hogy nem biológiai eredetű. A két különböző eredet megkülönböztetéséhez az Urey esetében azokat az ismereteket használták fel a tudósok, mely szerint a legtöbb aminosav-típus két különböző formában létezhet. Az egyik ilyen a sokszor emlegetett "balkezes", a másik pedig ennek ellentettje, a "jobbkezes" forma, melyek akár az emberi kéz, egymás tükörképei.

 

A nem biológiai forrásból származó aminosavak nagyjából fele-fele arányban tartalmaznak jobb- és balkezes formákat. A földi élet döntő többségében - a legegyszerűbb mikrobáktól a legnagyobb növényekig és állatokig - kizárólag balkezes aminosavakból épül fel és fennmaradása során is ezeket alkalmazza, nagyon ritkák a kivételek. A földönkívüli életformáknál is ezt a viszonylagos egyenletességet várják, legyen az túlnyomó részben bal-, vagy akár jobbkezes, a keveredés ugyanis erősen megbonyolítaná az esetleges organizmus biokémiáját.

 

Ennek ellenére ha az Urey a tükörkép molekulák keveredését észleli, az sem feltétlenül zárja ki az élet lehetőségét, inkább arra utal, hogy az általunk ismert élet a Marson soha nem indult be. Viszont a teljesen balos vagy jobbos formák igen szilárdnak nevezhető bizonyítékot jelentenének arra, hogy az élet ma is létezik a bolygón, míg a kettő közötti eredmények arra engednének következtetni, hogy egykor létezhetett élet a Marson, mert az aminosavak biológiai úton jöttek létre, és fokozatosan változtak az élet hiányát jelző keverék irányába.

 

A szerves összetevőket egy vízkinyerővel fogják kivonni a megőrölt talajmintákból. A szerkezet egy kávégépre emlékeztet. A vizet az Urey adja, melyet hozzákever a mintákhoz és fokozatosan melegíteni kezd, melynek hatására a szerves anyagok feloldódnak. A kísérlet alatt folyamatosan nyomás alatt tartják. A végén a feloldott összetevők körül szintén hevítéssel a műszer elpárologtatja a vizet, majd fluoreszkáló ragyogás után kutat. Ez jelezné az aminosavak, a DNS és RNS egyes összetevőinek és más szerves anyagok jelenlétét, ami egy, a kísérlet végén bejuttatott fluoreszkáló vegyülethez kötődnek. A különböző szerves összetevőket egy úgynevezett mikrokapilláris egység választja szét, köztük a két különböző aminosav formát is.

 

Ahogy a műszer teljes neve jelzi, a szerves mellett rendelkezik egy oxidáns résszel is, ami valójában különböző kémia hártyákkal beburkolt mikroszenzorokat jelent. A szenzorok a hártyák és a talaj, vagy a légkör elemei között létrejövő reakciókat mérik, melyekből szintén az élet jeleire lehet következtetni, legyen az jelen-, vagy múltbeli.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...