Jump to content
PirateClub.hu

Tudomány a Mentos-kóla reakció mögött


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

A diétás kóla (Diet Coke, Cola Light) és a Mentos cukorka heves reakcióját aligha kell bemutatni, több ezer YouTube videón látható a jelenség, amire most tudományos magyarázat is született. A hatalmas habkitöréseket előidéző tényezőket egy amerikai tanulmány azonosította be.

 

Amikor mentolos vagy gyümölcsízű Mentost dobunk egy frissen felbontott diétás kólába az üdítő hatalmas sugárban tör elő a palack száján át, esetenként a 10 méteres magasságot is elérve. Több elmélet született, sokan egy sav-bázis reakcióra gyanakodtak, mivel a kóla savas. 2006-ban a Discovery Channel Mythbusters műsorában elvégzett kísérletek azt sugallták, hogy az cukorka gumiarábikumának és zselatinjának kémiai anyagai, valamint a kóla koffeinje, kálium benzoátja és az édesítőként funkcionáló aszpartám felelősek a reakcióért, szigorúan véve vett tudományos bizonyítékokkal azonban egészen mostanáig nem sikerült alátámasztani a városi legendából indult jelenséget.

 

Az alaposabb elemzés érdekében Tonya Coffey, az Appalache Állami Egyetem fizikusa hallgatóival maga is letesztelte a diétás kólát a kétféle Mentosszal, továbbá különböző egyéb mentolokkal, mosogatószerekkel, asztali sóval és homokkal. Emellett kipróbálták a reakciókat más szénsavas folyadékokon is, összehasonlították a koffeinmentes és cukros kólákat, valamint a szódavizet és a tonik üdítőitalt.

 

http://www.youtube.com/watch?v=VlA-zkZssLs&eurl=

 

A kísérletekhez használt palackokat 10 fokban megdöntve állították le a földre, így indítva be a reakciókat, majd a habkitörések pályáit videóra vették. A csapat megvizsgálta a kitörés következtében keletkezett teljes tömegvesztést és a cukorkák felszíni érdességének befolyását is. Az eredmények azt mutatták, hogy a diétás kólával idézhetők elő a leglátványosabb robbanások, függetlenül attól, hogy a beledobott Mentos gyümölcsös vagy mentolos. A kitörések 7 méteres magasságba szöktek.

 

A koffeinmentes diétás kóla is jól szerepelt, ami azt mutatja, hogy a koffein nem gyorsítja a reakciót, legalábbis az italban található szinteken nem. A kólák pH-ját is megmérték a kísérlet előtt és után, az eredmények szerint nem következik be változás a savasságukban - ez kizárta azt az elméletet, hogy egy egyszerű sav-bázis reakció idézi elő a szökőkútszerű jelenségeket. A sugarak ereje több olyan tényezőtől függ viszont, ami a széndioxid buborékok növekedési arányát befolyásolja. A cukorka érdes, mikroszkóp alatt nézve gödrökkel tarkított felülete serkenti a buborékképződést, mivel hatékonyan szakítja szét a vízmolekulák pólusainak vonzását, buborékképző helyeket hozva létre.

 

"A vízmolekulák szeretnek más vízmolekulák mellett elhelyezkedni, ezért alapvetően bármit dobunk a szódába, ami megtöri a vízmolekulák hálózatát, képes a buborékék számának növelésére. Egy érdes cukorkán még több hely jut a buborékoknak" - magyarázta a buborékképződés robbanásszerű növekedését Coffey a New Scientist magazinnak.

 

mentossurface.jpg

Letapogató elektron mikroszkópos felvételek a két különböző cukorkáról, bal oldalon alul és felül a mentolos, jobb oldalon a gyümölcsös. A vonalak 20, illetve 200 mikrométert jelölnek

 

Az alacsony felületi feszültség szintén segíti a gyors buborékképződést. A mérések azt bizonyítják, hogy a felületi feszültség egy aszpartám tartalmú vízben alacsonyabb, mint egy cukros vízben, ami megmagyarázza a diétás kóla hatékonyságát hagyományos, cukros társával szemben. Ennél a tényezőnél is nagy szerepe van a Mentos bevonatának, melynek gumiarábikum tartalma tovább csökkenti a folyadék felületi feszültségét. Más, a bevonattal nem rendelkező, felületüket tekintve azonban szintén érdes mentolok nem idéznek elő ilyen hatalmas kitöréseket.

 

A Mentos ezen felül elég sűrű és nagyon gyorsan képes lesüllyedni a palack aljára, ahonnan még erőteljesebb buborékképződést indít be, mivel a feltörő buborékok maguk is újabb buborékokat képeznek. Egy összetört Mentos cukorka sokkal lassabban süllyed le, az eredmény egy mindössze 30 centi magasra szökő erőtlen felpezsdülés.

 

Az Egyesült Államokban a középiskolákban a reakció bemutatása rendkívül közkedvelt kísérlet a tanárok körében, és a diákok is imádják, tette hozzá Coffey.

Link to comment
Share on other sites

Az Egyesült Államokban a középiskolákban a reakció bemutatása rendkívül közkedvelt kísérlet a tanárok körében, és a diákok is imádják, tette hozzá Coffey.

Na VAJON hol lehetne iskolai tananyag... Vadbarmok...

 

De a TUDOMÁNYOS vizsgálata vicces :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...