Jump to content
PirateClub.hu

Nem bír a talajmintával a Phoenix


Destro
 Share

Recommended Posts

Behelyezte első talajmintáját a Phoenix robotkarja az egység TEGA elnevezésű műszerének egyik apró égetőkamrájába, a műszer infravörös érzékelője azonban nem észlelte a beöntött mintát, így nem nyitotta meg a kamrához vezető bejáratot.

 

A földi irányítás megkísérelte a már behelyezett minta fellazítását, azonban ez sem hozott eredményt. A korábbi kommunikációs hiba után az arizonai Phoenixben felállított irányítóteremből pénteken adták ki a küldetés tudósai a robotkarnak a minta beöntését a TEGA négyes számú kamrájába. A tudósok korábban két kamra védőajtajának kinyitását rendelték el, az egyik azonban csak részlegesen nyílt ki, ami bár nem túl kedvező, mindenesetre nem hátráltatta volna a tudományos műveletet, amennyiben elég talajminta kerül az égetőkamrákhoz vezető szintén lezárt bejárati részre.

 

"Tisztességes mennyiséget akartunk, mivel a TEGA ajtaja nem nyílt ki teljes egészében. Biztosak akartunk lenni, hogy elegendő mintát tudunk bejuttatni" - mondta Matt Robinson a robotkar szoftverének felügyelője, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa.

 

phxshake1.jpg

A talajminta békésen pihen a TEGA előterében

 

A TEGA múlt héten már elszenvedett egy elektromos hibát, ezt azonban a tartalék rendszerre való átkapcsolással áthidalták, az újabb probléma azonban érzékenyen érintette a TEGA-csapatot. "Látva erőfeszítéseiket, kissé feszült a csapat, ami végigkísérte a műszer teljes fejlesztését. Egy rendkívül bonyolult eszközről van szó, talán a Földet valaha elhagyó legbonyolultabbról" - mondta Peter Smith, a Phoenix főfelügyelője.

 

A tudósok szombat óta vizsgálják a műszer legújabb anomáliáját. Feltevéseik szerint az anyag szemcséinek nagysága lehet a ludas. A lezárt bejárati részen csak 0,1 centiméter átmérőjűnél kisebb részecskék juthatnak át. Ray Arvidson a robotkar egyik felelőse szerint túlságosan csomós a talajminta, amit valahogy szemcsésebbé kell tenniük. Erre több alternatíva is létezik. Vasárnap, a Phoenix 14. marsi napján a TEGA mechanikus rázórendszere próbálkozott a minta meglazításával, szemcsésebbé tételével. A minta a vibráció hatására mozdult ugyan egy kicsit, de még közel sem annyit, hogy a megfelelő mennyiség eljusson a kamráig. Van, aki szerint túl sok anyagot töltöttek be a TEGA előterébe, ami azért különös, mert eddig a tudósok azon aggódtak, hogy a robotkar által fellapátolt mennyiség kevés lesz az eredményes elemzéshez.

 

phxshake2.jpg

Hét percnyi rázkódás sem hozott látványos eredményt (avagy fedezzük fel a két kép közötti különbségeket), a módszerrel még egyszer megpróbálkoznak, különösebb reményt azonban nem fűznek hozzá

 

A küldetés irányítói időközben kidolgoztak egy másik módszert is, az úgynevezett "szórásos" módszert. A Phoenix már felmarkolta a második talajmintát, ami a fenti eljárás tesztelését fogja szolgálni, először a talajon, majd a leszállóegység MECA (Mikroszkópos, Elektrokémiai és Vezetési Elemző) műszerén próbálják ki. A dolog lényege, hogy robotkar lapátrészének megrázásával - amit lapát végén elhelyezett, a jég kikaparásához használatos reszelőszerű eszköz mozgatásával érnek el - megpróbálják kiszórni a nagyobb csomókat. A fennmaradt apróbb szemcséket öntik be az adott műszerhez, most a MECA-hoz, amennyiben a mai napra tervezett talajon végzett kísérlet sikeresnek tűnik. Ha a MECA be tudja fogadni az így kiszelektált szemcséket, akkor újra megpróbálkoznak a TEGA-val is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...