Jump to content
PirateClub.hu

Vérszívó bogár mint asszisztens


HULK15
 Share

Recommended Posts

Vérszívó bogár segítségével vesznek vérmintát az állatkertek lakóitól - közölték a londoni állatkert illetékesei. A bogár rámászik az állatra, és fájdalomcsökkentő enzimet juttat a szervezetébe, amikor elkezdi magába szívni az állat vérét az erekből.

 

Ez a fájdalommentes eljárás megkönnyíti a vérvételt, mert nem kell az állatokat benyugtatózni. A londoni és whipsnade-i állatkertekben zajló kísérleti projektben víziló, gepárd, zsiráf, elefánt és fehér orrszavú szerepelt a vizsgálati alanyok között. A „zaklatás-mentes" módszertől azt várják, hogy megkönnyíti a vérvételt azoknál a kis méretű állatoknál is, akiknél - a méretükből adódóan - az erek elérhetetlenek.

 

Az eljárás a német Wuppertal állatkert tudományos kísérletének a része, ahol a rovarokat laboratóriumi körülmények között nevelik. Amióta a projekt elindult Németországban, több mint 32 fajon próbálták már ki a módszert.

 

A londoni állatkert egyik szakértője elmondta: „Az újszerű eljárás azt jelenti, hogy az állatok stressz-mentesen viselik a vérvételt, amit más esetben csak érzéstelenítéssel vagy nyugtatószerekkel lehet elvégezni. Egész idő alatt nem éreznek fájdalmat.

 

Akár tíz-harminc percig is eltarthat, mire elegendő vérmennyiséghez jutunk, az időtartam azon múlik, hogy mennyire éhes és milyen gyorsan talál eret a vérszívó bogár, illetve hogy mennyire vastag a páciens bőre." A vérminták begyűjtése után emberségesen véget vetnek a bogarak életének.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...