Jump to content
PirateClub.hu

Számítógépes támadás epilepsziások ellen


petra77
 Share

Recommended Posts

Múlt szombaton közel fél napra be kellett zárni az Epilepsy Foundation jótékonysági szervezet honlapját, mivel számos látogatójuk rosszul lett, amikor hackerek által feltöltött üzeneteket nyitott meg a webfórumon. Az egyelőre ismeretlen támadók nyilvánvalóan ártó céllal helyeztek el több száz különféle, megtévesztő témajelzéssel ellátott mozgókép-bejegyzést a weblapon.

 

Az epilepszia olyan agyi elváltozás, amelynek hatása görcsrohamok formájában jelentkezik - a beteg bénultnak tűnik vagy rángatózik és ilyenkor saját magában is kárt tehet. A kisebb, 10-15 másodperces rohamokat ma már gyógyszeres úton jól lehet kezelni, a hosszú percekig tartó "grand mal" bekövetkezése azonban még mindig komoly veszélyt jelent a páciensre - különösen ha nincs a közelben segítségnyújtásra képes személy.

 

A világon élő közel 50 millió epilepsziás betegnek mintegy 3%-a ráadásul a fényingerekre és bizonyos képi mintázatokra is érzékeny, így a gyorsan villogó, mozgó formák látványa náluk egyes esetekben rohamot idéz elő.

 

A támadók célja pontosan ez volt, a hozzászólásokba beágyazott kisebb animált GIF képek, illetve egy JavaScript kód segítségével más webhelyről behívott teljes képernyős vetítések olyan villogó, színes négyszögekből álló mintát mutattak a képernyőn, amelyeket a fényallergiás reakció kiváltására alkalmas speciális ábrák alapján készítettek.

 

RyAnne Fultz, egy Idaho államban élő 33 éves amerikai háziasszony és irodai távmunkás éppen telefonon beszélt, miközben rákattintott a hackerek által feltöltött hozzászólásra. Az intenzív mintázatokra érzékeny hölgynél a villogó képernyő azonnali bénulást váltott ki - nem esett ugyan a földre, de képtelen volt megszólalni, vagy elfordulni a géptől. Az incidens szerencsére csak néhány tíz másodpercig tartott, mert a telefonhangra Mrs. Fultz 11 éves fia benézett a szobába és kikapcsolta a böngészőt - a hölgy szerint azonban az utóbbi egy évben még nem volt ilyen komoly bénulással járó rohama.

 

Homályos háttér

 

A támadás szinte minden látogatót érintett így vagy úgy - állítja a 24 éves Browen Mead Maine-ből. A hölgy szintén epilepsziás páciens, az incidens észlelésekor azonban részt vállalt néhány veszélyes üzenet megkeresésében és letörlésében, mivel úgy érezte, hogy rá kevésbé hatnak a villódzó képek. Később mégis egész napon át tartó migrénje lett, amely elmondása szerint olyan fájdalommal járt, mintha karót vertek volna a fejébe.

 

Kutatók korábban is tapasztaltak már képernyő okozta görcsrohamokat - tíz évvel ezelőtt például nagy sajtóvisszhangot váltott ki, amikor Japánban 685 kisgyermek lett rosszul a Pokémon rajzfilmsorozat egyik gyors kék-vörös felvillanásokat tartalmazó jelenetének hatására.

 

A mostani eset azonban az első ismert incidens, amelynek során fényvillanások alkalmazásával szándékosan támadtak epilepsziásokra. Bár sok hasonló ötlet a sci-fi birodalmába tartozik, mégis elképzelhető, hogy a továbbiakban számolnunk kell az egyes emberek vagy a közösségek élete és egészsége ellen irányuló hacker-támadásokkal.

 

Ennek a felvetésnek különös jelentőséget ad az, hogy a hackelést az eddig fellelt nyomok alapján az Anonymous nevű anarchista netes tiltakozó-csoport követte el - legalábbis a 7chan nevű, japán rajzfilmpornóval foglalkozó képcserélő fórumon erre utaló üzeneteket találtak. Az Anonymous közösség rendkívül laza szerkezete miatt a nyomozás nehéznek ígérkezik, egyes Slashdot kommentárok azonban máris felvetik, hogy az epilepsziások elleni alantas támadás mögött ennél sötétebb okok rejtőzhetnek.

 

Az Anonymous csoport nemrég utcai tiltakozásokat szervezett a szcientológia térhódítása miatt és nagy erejű DDoS hálózati támadásokat hajtott végre a "tudomány-szekta" webszerverei ellen - így nem lehetetlen, hogy a filmsztár híveiről is ismert "vallás-vállalkozás" a megszemélyesítés módszerével kíván visszavágni és ellehetetleníteni anarchista támadóit. [Hasonló ügy miatt az alapító sci-fi író, L. Ron Hubbard felesége évekig ült amerikai szövetségi börtönben, Franciaországból és Németországból pedig kitiltották a szervezetet - Szerk.]

Link to comment
Share on other sites

"...7chan nevű, japán rajzfilmpornóval foglalkozó képcserélő fórumon erre utaló üzeneteket találtak..."

 

és ezt a fórumot csak úgy találták egészen véletlenül :D

 

 

ON: azért ilyet nem kellene csinálni.. bele is halhatnak..

Link to comment
Share on other sites

Hát ez parasztság hogy egy ilyen réteget céloztak meg ezek a srácok.Egy példája annak hogy a gyengét,fogyatékkal élőt minden téren könnyű bántani sajnos. :angry::huh: Szal sose értettem hogy mit tudnak élvezni azon valakik hogy más valós problémáját tudatosan megnagyobbítják,nyilván elég lehet a baja egy olyan embernek akit ez a betegség gyötör.De valami céljuk valszeg volt ezzel is. :S

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...