Jump to content
PirateClub.hu

Hat perc alvás élénkíti a memóriát


zsepi
 Share

Recommended Posts

Német kutatók szerint nem kell megvárni a mély alvás fázisát ahhoz, hogy bevésődjenek az emlékeink.

 

Pár perces szunyókálás elegendő lehet arra, hogy javítsa a memóriát - állítják német kutatók. A düsseldorfi egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy egy rövidke alvásnak van-e valamilyen érezhető hatása - olvasható a BBC News hírei között.

 

A diákok egy csoportját arra kérték, hogy memorizáljanak egy meghatározott szókészletet, majd a teszt előtt egyórás szünetet engedélyeztek számukra.

 

Ez alatt az idő alatt a diákok egy részének megengedték, hogy hat percig szunyókáljanak, míg a többieknek ébren kellett maradniuk. Kiderült, a kísérlet azon résztvevői, akik pár percre lehunyhatták szemüket, ébredés után sokkal jobb eredményeket értek el a memóriateszt során.

 

Némely elmélet szerint az emlékek feldolgozása az úgynevezett mélyalvásban történik: ez a fázis legkevesebb 20 perccel az elalvás után veszi kezdetét.

 

"Ismereteink szerint első ízben sikerült demonstrálni, hogy egy ultrarövid alvási epizód effektív memóriajavulást eredményezett" - hangsúlyozta Olaf Lahl, a kutatás vezetője.

 

Jim Horne, a Loughborough Egyetem Alváskutató Központja professzora ugyan érdekesnek nevezte német kollégái kísérletét. A maga részéről azonban további bizonyítékokat vár arra nézve, hogy az effektust tisztán a javuló memória eredményezte.

 

"Meglehetősen egyedülálló felfedezés, hogy a memória mindössze hat perc alatt erősíthető, ezért óvatosan kell kezelni ezeket az eredményeket" - hangsúlyozta az angol professzor, hozzátéve: épp elég tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy az emlékek feldolgozása 6 percnél lényegesen tovább tart.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...