Jump to content
Sign in to follow this  
Turi01

Mézgomba

Recommended Posts

Találtam az interneten egy érdekes cikket a Széf című műsorban elhangzott legnagyobb élőlényről a mézgombáról

 

Amerikai kutatók hatalmas gombát fedeztek fel az Oregon állam keleti részén fekvő Malheur Nemzeti Parkban. A gomba, amelynek fonalai mintegy 890 hektárnyi terület talaját szövik át, valószínűleg a világ leghatalmasabb élő szervezete: kiterjedése több mint 1600 futballpályányi. Az Armillaria ostoyae nevű fagyilkos gomba – hétköznapi nevén mézgomba –, amely a gyökereket támadja meg, a mi tuskógombánk rokona. Ez a most felfedezett rendkívüli méretű szövedék becslések szerint 2400 éves, bár bizonyos kutatók úgy vélik, akár kétszer-háromszor ennyi idős is lehet. (A korábban ismert legnagyobb példányt egyébként 1992-ben Washington államban találták, az 600 hektár kiterjedésű volt.)

„Ez a gombafaj jellegzetesen a föld alatt él és a fák gyökere mentén nagyon lassan terjeszkedik, különleges cipőfűzőszerű fonalak, az

 

 

úgynevezett rizomorfok mentén – magyarázta Catherine Parks, az erdőgazdaság szakértője. – A felszínen is látható aranyszínű gombák csupán a jéghegy csúcsát jelentik a hatalmas föld alatti szövedékhez képest.” A gomba a gyökereket támadja meg: a fertőzött fákba behatoló fehér fonalak, a micéliumok vizet és szénhidrátokat vonnak el a növénytől. Parks elmondta, hogy több száz mintát vettek, s tenyésztettek tovább táptalajon: a laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a gomba egyetlen hatalmas élőlény.

A gomba fontos – és nem csupán negatív – szerepet tölt be az erdő ökológiai rendszerében. Az elpusztult fák helyén hasadékok nyílnak az erdőben, ahová újabb fajok települhetnek be. A talajban a maradványok feldolgozásával gyorsítja a tápanyagok visszaforgatását, s jó táptalajt készít az új fáknak. Bizonyos állatok pedig, például a harkályok, lakóhelyre találnak a már elhalt, de még álló fák odvaiban.

A kutatók szerint a gomba hatalmas kiterjedése Kelet-Oregon meglehetősen száraz időjárásának tulajdonítható. A spórák nagyon nehezen indulnak fejlődésnek, ezért inkább az eredeti szervezet terebélyesedik tovább. Hogy a károkat minimálisra csökkentsék, s fenntarthassák a fakitermelést, az erdőgazdaság szakemberei azt tervezik, hogy a területre a jövőben a gombának jobban ellenálló fajokat – vörös- és duglászfenyőt – telepítenek.

Armillaria_mellea_041031w.jpg

 

 

remélem jó helyre raktam

Share this post


Link to post
Share on other sites

köszi az infót,érdekes tény...

Share this post


Link to post
Share on other sites

...és ehető fajról van szó :-) de nyersen nem ajánlják, csak főzés-sütés után

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bizony, bizony, a gombák nem növények :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×