Jump to content
PirateClub.hu

A sziúk nem tekintik magukat többé amerikaiaknak


Sonic79
 Share

Recommended Posts

A sziúk nem tekintik magukat többé amerikaiaknak

 

A lakota indiánok (közismertebb nevükön a sziúk), Ülő Bika és Őrült Ló utódai felmondták az őseik által másfél évszázada aláírt egyezményeket és már nem tekintik magukat amerikaiaknak. Mi több: saját külképviseletet akarnak nyitni több országban.

 

„Nem vagyunk többé az Egyesült Államok polgárai, és mindazok, akik a földünket magába foglaló öt államban élnek, szabadon csatlakozhatnak hozzánk" - jelentette ki szerdai washingtoni sajtókonferenciáján képviselőjük, Russel Means. Hozzátette, hogy a terület minden lakosának, aki lemond amerikai állampolgárságáról, útlevelet és vezetési engedélyt biztosítanak.

 

Lakota vezetők küldöttsége hétfőn közölte az amerikai külügyminisztériummal, hogy egyoldalúan felmondják a szövetségi kormánnyal kötött egyezményeket, amelyek közül néhány több mint 150 évvel ezelőtt született.

 

Az egyezmények „értéktelen szavak értéktelen papíron" és azokat „sokszor megsértették, hogy elrabolják kultúránkat, földünket és szokásainkat" - hangsúlyozták a törzsfőnökök.

 

„Harminchárom olyan szerződést kötöttünk az Egyesült Államokkal, amelyet nem tartottak tiszteletben" - hangsúlyozta Phyllis Young aktivista, aki 1977-ben az őslakosság jogairól szóló első nemzetközi konferenciát szervezte.

 

A lakoták ugyancsak küldöttséget menesztettek a bolíviai, a chilei, a dél-afrikai és a venezuelai nagykövetségre, és a következő hónapokban külképviseletet szándékoznak nyitni több országban.

 

A lakoták földje az Egyesült Államok északnyugati részén fekszik, a jelenlegi Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Montana és Wyoming államok között oszlik meg. Ez az egyetlen indián törzs, amely vereséget tudott mérni az amerikai hadseregre. Ülő Bika törzsfőnök volt az, aki 1876. június 26-án megsemmisítette George Armstrong Custer tábornok seregét a Montana állambeli Little Bighorn mellett vívott csatában.

 

Link to comment
Share on other sites

Lám-lám milyen sok nép van a világban. Szerintem nagyon helyes, hogy mindenki önmaga akar lenni, csak az a baj, hogy nem mindegyik ilyen kis nép kap figyelmet. Szerintem mindenkinek kéne egy külön országot adni, oszt nyugi lenne. Dehát ezt felülírják a hatalmi játszmák és érdekek...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...