Jump to content
PirateClub.hu

A bálnák őse egy őzszerű lény volt


Sonic79
 Share

Recommended Posts

A bálnák őse egy őzszerű lény volt

 

 

Egy új tanulmány szerint a bálnákat és a szárazföldi állatokat egy furcsa, mosómedve méretű, nagy farkú, agancs nélküli őzre vagy túlméretezett, hosszú lábú patkányra hasonlító élőlény köti össze.

 

 

Az élőlény az Indohyus nevet kapta, és a mostanában kiásott ősmaradványai kritikus hasonlóságokat mutat a vízben élő cetekkel, azaz a bálnákkal és delfinekkel. Évekig a víziló volt az első számú jelölt a legközelebbi szárazföldi rokon címre, hasonló DNS-e és bálnaszerű jellemzői miatt. Így a tudósok egy része szkeptikusan fogadta a Nature folyóiratban megjelent új hipotézist, amellyel egy ohiói anatómiaprofesszor állt elő.

 

8534.jpg

 

A megvastagodott fülcsont a fő bizonyíték

 

Hans Thewissen, az Északkelet-Ohiói Orvostudományi Egyetem anatómiaprofesszora szerint az újabb fosszíliák arra utalnak, hogy az Indohyus a „hiányzó láncszem” az ősi bálnák felé vezető fejlődési úton. Thewissen elismeri, hogy kinézetre nincs benne semmi bálnaszerű, de az Indohyus anatómiai tulajdonságai meghökkentően hasonlít a bálnákéira.

 

Thewissen több száz, India Kasmír tartományának üledékes kőzeteiből kiásott Indohyus csontot tanulmányozott. Ebből a csontgyűjteményből összeállította a 48 millió éves élőlény csontvázát.

 

Az Indohyust a bálnákhoz legfőképpen a megvastagodott fülcsont kapcsolja, ilyet csak a ceteknél látni. Fogazatának vizsgálata azt mutatja, hogy ez a szárazföldi állat sok időt töltött a vízben, és valószínűleg ott is táplálkozott éppúgy, mint a vízilovak és a bálnák. Bizonyos őrlőfogak helyzete és alakja szintén az ősi bálnákhoz kapcsolja az Indohyust.

 

A modern bálnákra cseppet sem hasonlít az ős

 

„A legkorábbi bálnák egyáltalán nem voltak bálnaszerűek” – állítja Thewissen. – „Úgy néztek ki, mint egy disznó és egy kutya hibridje.” Nagyjából 40 millió éve vesztették el a lábukat és a szárazföldi járás képességét.

 

Thewissen szerint az Indohyus apró, agancs nélküli, őzszerű lény volt, amely leginkább a mai afrikai kancsilhoz vagy patkányőzhöz hasonlított. A kancsilnak patkányszerű az orra és veszély esetén vízbe ugrik, hogy elrejtőzzön.

 

A korai bálnák India és Pakisztán területén éltek, ami igaz az Indohyusra, de nem érvényes a korai afrikai vízilovakra. Míg a modern ceteket intelligens állatoknak tartják, a korai bálnáknak és az Indohyusnak kicsi volt az agya.

 

Kétkedő hangok

 

Más tudósok érdeklődéssel olvasták Thewissen elképzelését, de egyáltalán nincsenek meggyőződve a helyességéről. Szerintük a vízilovak bálnaősként feltételezett helyzete egyáltalán nem ingott meg.

 

„Noha impozáns a bálnák eredetéről szóló új elmélet, de további vizsgálatokat igényel, különösen azért, mert más, szintén új tanulmányok szerint a vízilovak és a Raoellidae család tagjai (ahová az Indohyus is tartozik) is szerepet játszottak a bálnák kialakulásában” –kommentálta a hírt Annalisa Berta, a San Diego-i Állami Egyetem biológiaprofesszora.

 

Mások elégtelennek tartják a Thewissen által felvonultatott bizonyítékokat. Szerintük a fülcsont vastagságát nehéz meghatározni egyetlen példány alapján, és a munka zöme fogakra támaszkodik.

 

Thewissen válaszában kifejti, hogy valóban gondot jelentett a kevés jó állapotú ősmaradvány, de fenntartja a véleményét, miszerint elég bizonyíték szól amellett, hogy az Indohyus a cetek legközelebbi szárazföldi őse, a víziló pedig a legközelebbi élő szárazföldi rokon.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...