Jump to content
PirateClub.hu

A majmok is fizetnek a szexért


Sonic79
 Share

Recommended Posts

A majmok is fizetnek a szexért

 

 

Egy új kutatás szerint nemcsak az emberek hajlandóak fizetni a szexért. A hím makákók kurkászással váltják meg a párzási jogot annál a nősténynél, amelynek megtisztították a bundáját.

 

A kutatás vezetője, Michael Gumert, a singapore-i Nanyang Műszaki Egyetem pszichológiai részlegének munkatársa 2003 és 2005 között tanulmányozta a közönséges makákók (Macaca fascicularis) egy vadon élő populációját az indonéziai Tanjung Puting Nemzeti Parkban. Ez időszak alatt 243 hím–nőstény kurkászást figyelt meg, amelyek zöme a párzásra hajlamos nőstények felé irányult.

 

Megfigyelte, minél kevesebb fogamzóképes nőstény van a környéken és minél alacsonyabb rangú a hím, annál több időt kell a hím majmoknak kurkászásra fordítaniuk, hogy beteljesíthessék vágyukat. A makákók a fogaikkal és a mancsukkal fésülik át a partner bundáját, miközben eltávolítják a piszkot, az összegubancolódott szőrt és a parazitákat. A tevékenység gyakran fölizgatja szexuálisan a majmokat, főként a hímeket, ezért sok tudós úgy véli, ebből alakulhatott ki később az emberi előjáték.

 

A szex előtti kurkászás néhány másodperctől akár fél óráig vagy még tovább is tarthat. Az időtartam gyakran – fordított – összefüggésben áll a számba jöhető partnerek számával, illetve a kurkászó vagy az elfogadó státuszával. Gumert viszont megjegyzi, hogy a rang nem mentesít a „fizetség” alól, legfeljebb megkönnyíti az üzletet. A magasabb rangú, ezért kelendőbb nőstényeket viszont csak „drágábban” lehet megkapni, mint a ragsorban hátrébb állókat.

 

8546.jpg

 

Mivel a hímek gyakran igyekeznek megspórolni a fárasztó munkát, ezért először megpróbálnak „flörtölni” is a nőstényekkel: közeledésük előtt arckifejezésekkel igyekeznek elnyerni azok tetszését.

 

„Antropomorf megközelítéssel ez olyasmi lehet, mint a kacsintás vagy a mosolygás” – mondja Gumert. – A hímek bólintanak és biccentgetnek a fejükkel, fölhúzzák a szemöldöküket és cuppognak ajkukkal a nőstény felé.”

 

Gumert azt is megfigyelte, hogy időnként a nőstények is kurkásszák a hímeket, de úgy tűnik, ez a viselkedés nem áll kapcsolatban a szexszel. Valószínűleg segít a bizonyos hímekkel való kapcsolat megerősítésében, s ezek a hímek később megvédhetik a nőstény utódát más agresszív hímektől, amelyeket korábbról nem fűz ilyen érdekeltség a nőstény családjához.

 

Link to comment
Share on other sites

Grat Sonic, te aztán nagy témanyitó vagy! Én leszek a törzsközönséged, hogy kiszolgáljam a témákat :D!

 

Akkor a vélemény:

 

Lám, lám honnan is eredünk? Csak nem a majmoktól? Szerintem ez egy olyan ősi tulajdonsága ezeknek az állatoknak, ami atöröklődött az emberre is...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...