Jump to content
PirateClub.hu

Őstatu az Andokból


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Őstatu az Andokból

 

Egy 18 millió éve élt, eddig ismeretlen tatuszerű állat részleges csontvázára bukkantak Észak-Chilében, az Andok magasában.

 

A leletre még 2004-ben találtak rá, de csupán az ősmaradvány megvizsgálása és hasonló fajokkal való összehasonlítása után jelenthették ki a tudósok, hogy új fajról van szó.

 

A kutatások vezetője, Darin Croft, az ohioi Case Western Reserve Egyetem munkatársa elmondta, hogy amikor az ősmaradványt begyűjtötték, még fogalmuk sem volt arról, hogy új fajra bukkantak. Majdnem teljesen ép volta miatt tudták, hogy fontos példány, de csak a más ismert fajokkal való alapos összehasonlítás után jöttek rá, mennyire szokatlan állatról van szó.

 

Az igencsak kacifántos Parapropalaehoplophorus septentrionalis névre keresztelt új faj egy mára már kihalt emlőscsoporthoz, az ún. glyptodonokhoz (vagy glyptodontokhoz) tartozik. E csoport tagjainak legközelebbi rokonai a mai övesállatok (tatuk).

 

Az övesállatokkal ellentétben azonban, amelyeken mozgathatóan kapcsolódó páncéllemezek is találhatók, a glyptodonok páncélját zömmel összeforrott lemezek alkotják. Ráadásul – noha a P. septentrionalis „csupán” 90 kilogrammot nyomott – a kihalt csoport legnagyobb tagjainak tömege megközelítette a 2000 kilogrammot.

 

 

8487.jpg

 

A Journal of Vertebrate Paleontology szakfolyóiratban részletezett lelet újabb névvel egészíti ki az ún. chucal faunát, azaz a Chile Salar de Surire régiójában fölfedezett hozzávetőleg 18 emlősből álló csoportot.

 

A kutatók szerint a most fölfedezett fajnak és más chucal emlősöknek, valamint az ottani növényi ősmaradványoknak a tanulmányozásából leszűrt eredmények arra utalnak, hogy Észak-Chile nyílt füves puszta volt abban az időben, amikor a P. septentrionalis azon a tájon élt. Akkoriban az Andok ottani magassága 900 méter körül lehetett, azaz csupán egynegyede a hegylánc mai magasságának.

 

„A lelőhelyünk most több mint 4400 méter magasan található a tengerszint felett, de akkoriban, amikor ezek az állatok éltek, a terület jóval alacsonyabban feküdt” – mondja a cikk társszerzője, John Flynn, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum paleontológusa. – „Ez azt jelenti, hogy a chucal ősmaradványok egyedülálló bepillantást nyújtanak a magas Andok fölgyűrődésének időbeli lefolyásába és ütemébe.”

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...